Hlavní obsah

Skokový nárůst obětí koronaviru. Proč Čína přes noc přepočítala mrtvé?

Foto: Profimedia.cz

Sochy, které mají na tvářích roušku, se snaží uvolnit napjatou atmosféru v ulicích.

Reklama

Epidemie koronaviru způsobuje každý den řadu zlomových událostí. V Číně začali sčítat nakažené pomocí nového systému, ve Vietnamu uvrhli město do karantény, v japonském přístavu kotví už několik dní loď, která má na palubě stovky infikovaných lidí. A podle německých vědců hrozí, že ve světě propukne pandemie…

Článek

V úterý 97, ve středu 242. Skokový nárůst obětí koronaviru v čínské provincii Chu-pej vyvolal řadu otázek. Úřady začaly sčítat mrtvé i nakažené pomocí nové metody – diagnózu vedle klasických laboratorních testů nově zajišťuje také výpočetní tomografie (CT).

Čínská správa za nakažené koronavirem nyní označuje lidi, kteří projevují symptomy onemocnění (horečka, dušnost, suchý kašel) a mají infikované plíce, což odhalí právě metoda CT, na jejíž výsledky se čeká jen pár minut. Opatření má pomoci tomu, aby se více lidí včas dostalo k lékařské péči.

Pro srovnání, na výsledky laboratorních testů RNA se například v České republice čeká až šest hodin.

Kromě počtu obětí raketově vzrostl také počet nakažených, který se během středy vlivem nové metody počítání rozrostl jen v provincii Chu-pej o dalších 14 840 případů.

Vietnamská karanténa

Šest případů nákazy koronavirem stačilo k tomu, aby Vietnam uvrhl desetitisícové město Son Loi do karantény. Oblast poblíž hlavního města Hanoj má být uzavřena deset dní.

„Život tady je tím hodně ovlivněn,“ popsal situaci pro AFP po telefonu tamní rezident Tran Van Minh. Nejvíce postiženi jsou podle něj řemeslníci. „Teď už ani nemůžeme chodit ven. A i kdybychom šli, klienti nás nevítají tak jako dříve,“ dodal Tran.

Jedenáctimilionové čínské město Wu-chan je v karanténě už od začátku ledna. Žádná jiná aglomerace mimo Čínu uzavřena není.

Přes dvě stovky nakažených na jedné palubě

Od 4. února kotví zaoceánská loď Diamond Princess v japonském přístavu Jokohama v Tokijském zálivu. Nedobrovolně. Hongkong totiž dříve informoval, že na palubě mezi 3 700 lidmi cestoval nakažený koronavirem, a celá loď tak skončila v karanténě.

První vyšetření odhalilo celkem 10 nakažených, kteří byli následně z lodi přepraveni na pevninu do nemocnic. Číslo infikovaných cestujících se ale každým dnem zvyšuje, po devíti dnech se vyšplhalo na 218.

„Necítíme se v bezpečí. Měli bychom být v karanténě ve zdravotnickém prostředí, to je bezpečné, ne být na lodi, která byla infikována,“ sdělila CNN cestující Milena Bassová.

Karanténu hodlají úřady držet až do 19. února. Podle nejnovějších informací ale umožní starším a chronicky nemocným cestujícím, aby loď opustili.

Propukne pandemie?

Německý Ústav Roberta Kocha ve středu publikoval zprávu, ve které varuje před dalšími problémy, které může koronavirus způsobit. Vědci napsali o hrozící pandemii, jejíž tvrdý dopad by se projevil hlavně v zemích s nedostatkem lékařů.

Mimo nebezpečí nejsou ani země, jako je právě Německo. I když je riziko v podobných zemích momentálně malé, zpráva zdůrazňuje, že kvůli dynamickému vývoji se situace může rychle změnit.

Ústav také přichází s návrhem strategie, jak postup koronaviru zpomalit. Ve čtrnáctidenní karanténě by měli podle odborníků skončit všichni příbuzní nakažených.

Výzkumníci jsou si vědomi i počtu stále nezodpovězených otázek. Za jak dlouho se u člověka po nakažení projeví symptomy koronaviru? Jak dlouho je nakažený infekční? Na odpovědi na tyto otázky si svět ještě musí počkat.

Reklama

Doporučované