Hlavní obsah

Skoky ohněm nebo hledání výbušnin po zaměření laserem. Podívejte se na výcvik psů do misí NATO

Podívejte se, jak se cvičí psi pro nebezpečné mise NATO.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyhledání výbušnin v autě po zaměření laserem nebo útok na nepřítele. Na severu Čech armáda cvičí psy mimo jiné do zahraničních misí.

Článek

Vojáci, tanky nebo stíhačky. Jenže nedílnou součástí armády jsou také psi.

Centrum vojenské kynologie je zaměřené na výcvik strážních a hlídkových psů a také psů na speciální pachové práce – vyhledávání výbušnin, drog a zbraní. U příležitosti výročí 20 let České republiky v NATO vojenští kynologové představili své metody výcviku.

Jednu takovu ukázku představili kynologové na severu Čech reportérovi Seznamu.

Psovod zaměřil auto laserem a pes odhalil, zda a kde je výbušnina umístěna a poté se vrátil.

„Ve vozidle byla ukrytá plastická trhavina a následně po označení vzorku byl pes zvukovým signálem odvolán k psovodovi a dostal odměnu,“ popsal část výcviku zástupce náčelníka úseku kynologického výcviku Oldřich Trtílek.

Psovodi v Chotyni připravují služební psy také na vyslání do zahraničních operací.

„Příprava do mise trvá zhruba půl roku před odletem. Znamená to, že by měl být už dopředu znám operační úkol, který se bude plnit. Poté probíhá příprava psa na jeho konrétní nasazení. Změnu prostředí vnímají psi často lépe než samotní psovodi,“ popisuje s úsměvem instruktor výcviku Martin Lochman, jak vypadá příprava do mise.

Konkrétním příkladem nasazení psa v zahraniční misi je psí veterán Athos. Při misi v Afghánistánu utrpěl v září roku 2012 poranění po výbuchu rakety odpálené povstalcem na spojeneckou základnu.

„Pes byl operován a díky činnosti spojeneckých lékařů byl zachráněn. Athos dostal deku, na které je napsáno Jsi náš hrdina a je to projev poděkování ze strany spojenců, konkrétně Američanů. Oni deky dávají svým zraněným vojákům v zahraničních operacích a nevidí důvod, proč by tento dar neměl dostat služební pes,“ vzpomíná na příběh zraněného psa v Afghánistánu major Jiří Jirák.

Posledním českým vojákem, který padl v zahraniční misi v rámci NATO, byl voják Tomáš Procházka, který zemřel vloni v Afghánistánu. Právě Procházka byl kynologem v Chotyni.

Výběr psů pro armádu je přísný, v Chotyni se cvičí desítky psů.

Reklama

Doporučované