Hlavní obsah

Škola přiznala, že pokazila přijímačky. Děti musí na matematiku znovu

Obchodní akademie v Praze přiznala, že zaměnila testy během přijímacího řízení.

Reklama

Obchodní akademie v pražských Satalicích udělala chybu v přijímacím řízení. Místo testu z matematiky předložila jako první test z češtiny.

Článek

Video: Reportáž o pokažených přijímačkách

V soukromé obchodní akademii řeší vážný problém.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Soukromá obchodní akademie v pražských Satalicích řeší problém v organizaci přijímacích zkoušek.

V úterý škola potvrdila informace Seznamu, že při pondělních přijímacích zkouškách zaměnila pořadí testů, místo matematiky předložila uchazečům o studium jako první test z češtiny.

„Při druhém termínu přijímacích zkoušek jsme bohužel zaměnili pořadí testů a nejdřív zadali testy z českého jazyka. Byla to lidská chyba, která se bohužel stala. Za to se moc se omlouváme,“ napsala v e-mailu ředitelka obchodní akademie Mária Václavíková.

Její škola tím porušila kritéria státem organizovaných jednotných přijímacích zkoušek, při nichž mají ve stejnou dobu děti na všech školách pracovat na stejném testu.

Při záměně pořadí - čistě teoreticky - hrozí, že by uchazeči na jiných školách mohli zadání z předčasně zadaného testu vědět předem.

Případ ze satalické obchodní akademie prověřuje Česká školní inspekce, která zjišťuje, co se konkrétně ve škole stalo.

Video: Ředitel Cermatu říká, jak by se mělo postupovat

Ředitel Cermatu Jiří Zíka: Češtinu uznat, na matematiku se musí znovu.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Ředitel Cermatu, státního organizátora jednotných přijímaček, v Seznamu řekl, že pokud škola zajistila, aby se předčasně zadané testy nerozšířily jinam, může uznat test z českého jazyka.

Zkoušku z matematiky však už musí uchazeči absolvovat znovu, protože už před začátkem zkoušky bylo jejich zadání známo všem budoucím středoškolákům v republice.

Obchodní akademie toto doporučení respektuje a vyhlásila už nový termín přijímaček z matematiky.

„Dle doporučení ředitele Cermatu uchazeči test z matematiky vůbec nepsali a mají možnost jej absolvovat v náhradním termínu 11. května v 8.30,“ uvedla ředitelka školy s tím, že toto rozhodnutí už akademie uchazečům telefonicky či v elektronické poště sdělila.

Reklama

Doporučované