Hlavní obsah

Škola světových režisérů proslavuje Česko. To ji likviduje svými opatřeními

Foto: Seznam Zprávy

Interiér Prague Film School.

Reklama

Česká škola světových formátů od prosince 2019 zeje prázdnotou - nemá v ní kdo studovat. Teoreticky by překážky v přicestování zahraničních studentů existovat neměly, praxe ale hovoří jinak. Školu likvidují proticovidová opatření.

Článek

Jména absolventů této české školy zná celý filmový svět, rezonují na Oscarech, v Cannes i Benátkách i v titulcích snímků jako Pí a jeho život. Základním kamenem úspěchů těchto režisérů, střihačů, scenáristů a kameramanů je jejich alma mater - česká Prague Film School.

Instituce sídlící v Praze láká primárně zahraniční studenty. Obzvláště prestižní jméno má v Indii, kde se pytel s žadateli o studium roztrhl po velkých úspěších indických absolventů Prague Film School na světové filmové scéně.

V roce 2019 tito studenti tvořili více než polovinu studentstva Prague Film School. Až do doby, kdy zasáhl covid a bublina ochranných opatření postupem času nabyla takových rozměrů, že instituci dostala na pokraj krachu. Namísto obvyklých 120 studentů se jich v chodbách instituce míhalo jen 14. Uchazečů o studium má přitom škola stále dost - vázne však schopnost českých úřadů umožnit jejich příjezd.

„Jeden náš student dá českému státu víc než pět škodovek prodaných do Asie. Ano, nejde o export železa a dalších surovin, ale o umění. To úřady bohužel nezajímá. Můžou dělat dobré jméno státu, dělají export kultury do světa, jezdí sem umělci, v prostorách naší školy se natáčejí filmy,“ říká pro Seznam Zprávy jeden z dvojice ředitelů Prague Film School, Litevec Tomas Krasauskas. „Film není něco, co se dá studovat dálkově. V minulém roce jsme chápali, že vzhledem k situaci studenti ze zahraničí nemohou přijet. Letos v létě jsme už ale byli překvapení - přijížděli sem turisté z různých zemí, ale naši studenti o víza žádat nemohli.“

Závody v klikání myší

Problém by teoreticky existovat neměl. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil konec zákazu vydávání víz pro občany třetích zemí s platností od 30. září. Nejen Indům aspirujícím na to stát se slavnými filmaři se tak do Česka otevřela cesta. Pak ale došlo na praxi.

Studenti záhy zjistili, že jejich budoucí akademické štěstí bude záviset na jejich schopnostech rychlého klikání na počítačové myši.

„Situace je opravdu zoufalá. Česká ambasáda v Indii vždy zveřejní jedno datum měsíčně, ten den všichni čekají u počítače a klikají jako zběsilí, aby termín dostali oni. Ve dvou vteřinách jsou termíny plné. A studenti musejí čekat další měsíc. Dokonce jsme teď dostali e-mail z ambasády, že další možnost bude začátkem prosince. Tohle je zoufalé,“ říká pro Seznam Zprávy Kateřina Vlasáková, produkční Prague Film School.

Jako jeden z ředitelů Prague Film School cítil Tomas Krasauskas povinnost se situací něco dělat. „Začali jsme tak psát dopisy na všechny možné strany. Kontaktovali jsme třeba tehdejšího ministra zahraničí pana Petříčka, české velvyslanectví v Indii a plno dalších institucí,“ nabízí výčet stran, na které se škola obrátila s nikdy nevyslyšenou žádostí o pomoc.

Jedinou „radu“ dostali od Ministerstva zdravotnictví. „Doporučili nám, abychom se začali soustředit na studenty z Evropské unie,“ dodává ředitel.

Česká ambasáda v Novém Dillí se odvolává mimo jiné na plné kapacity. „Vzhledem k velikosti indické populace a populace dalších čtyř zemí, kterou pokrýváme, poptávka vždy překročí naše kapacity. Složení žadatelů proto musí vycházet z priorit. Tyto priority velvyslanectví nestanovuje, takže jakýkoli tlak na nás v tomto ohledu je k ničemu. Složení žadatelů je založeno na vládních prioritách,“ stojí v e-mailu zaslaném ambasádou, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Velvyslanectví se po celou dobu pandemie vždy plně řídilo svou vízovou agendou v souladu s příslušnými zákony a předpisy. Není jeho výsadou je interpretovat nebo se od nich odchýlit,“ dodává v e-mailech český velvyslanec v Indii Milan Hovorka.

„Prošli jsme si i soudním procesem, protože některým studentům byl vstup do České republiky zamítnutý protizákonně. Nicméně jsme stále tam, kde jsme byli. Za poslední dva roky jen v Indii čeká 56 studentů, kteří mají zaplacené zálohy za školné, prošli si online pohovorem, ale nemohou se hlásit o víza. A to i přestože ministr zdravotnictví Vojtěch prohlásil, že se od 30. září mohou všichni cizinci ze třetích zemí hlásit o všechny druhy víz,“ popisuje ředitel.

Dva roky čekání

Trpělivost začínají ztrácet i samotní studenti, kteří před Prahou raději upřednostňují jiné evropské destinace, jako je Německo či Dánsko, kam vízum dostanou snáz. Mnozí z těch, kteří už druhým rokem čekají na zahájení studia, opustili v Indii stálá zaměstnání, na zaplacení školného si vzali půjčky.

„Studenti byli velmi trpěliví, vycházeli jsme si navzájem vstříc, ale já je chápu. Ambasáda je přetížená, studentům nikdo nezvedá telefony. Bojím se toho, že se na prosincový termín opět dostanou tak dva lidé a další budou čekat dalšího půl roku,“ dodává Vlasáková.

Prague Film School nepatří mezi instituce podporované státem. Školné stojí asi 400 tisíc na rok. Přijatí studenti mají zaplacené zálohy, někteří celé školné. „A to nemluvíme o tom, že už ti studenti mají kromě školného zaplacené kauce a nájmy, protože před interview na ambasádě musí mít v Česku zajištěné bydlení. Do toho pojištění, zasílání dokumentů do zahraničí, poplatky ambasádám. Problémy dělá i neustálá změna barev jednotlivých států a tím i možností, kde nebo jestli vůbec lze žádat o víza,“ dodává Anna Troligová, která má v Prague Film School na starosti mimo jiné vízovou agendu studentů.

„Jsme trochu v nezvyklé situaci. Z legislativního hlediska nespadáme pod režim student, ale ani pod režim obchodní cesty. To by ale od 30. září dle slov Vojtěcha nemělo hrát roli. Zaznamenali jsme i případy, že si studenti stihli zažádat o vízum, dostali ho, ale nestihli jim ho vydat. Několik studentů dostalo termín na interview pro podání víza, ale přišlo do toho další opatření a termín jim zrušili. Některým dali druhý termín za několik měsíců, ale přišlo další zrušení. A ti studenti musí žádat znovu,“ popisuje Troligová problémy, se kterými se studenti potýkají.

„Posledně se asi 30 studentů pokusilo získat termín, dostali ho dva - na konec října a listopadu. S tím, že v ten moment budou moct o vízum pouze zažádat, než ho dostanou, bude to na další tři měsíce,“ dodává. Svízelnou situaci není možné ani „obejít“ zažádáním o krátkodobá víza a přicestováním na omezenou dobu. Získat termín je ale nemožné i v těchto případech.

„Pokoušeli jsme se o to i my, ale ne že by byly vypsané volné a obsazené termíny, všechna pole jsou zašedlá, prostě nejsou. Pro studenty zkoušíme dělat všechno možné, abychom je sem dostali,“ dodává Troligová. V nejlepším možném případě tak do Česka studenti přijedou v září 2022.

Na pokraj krachu

Situace začíná být likvidační pro školu samotnou. „Každý rok u nás na škole studuje průměrně 100 až 120 studentů. Vloni jich bylo 14, letos 35. Tvorba filmu, kamera, režie, to není něco, co se dá studovat online,“ říká ředitel. „Filmová tvorba se v angličtině studuje na dvou školách v České republice. Když nám neumožní, aby naši studenti přijeli, ale jiné škole ano, tak logicky studenti půjdou tam, kde vízum dostanou za tři měsíce a ne za půl roku. Nebo se rozhodnou raději studovat v Německu.“

Problém představují i finance. „Dvacet let budujeme školu a teď jsme akorát zadlužení. Absurdita je v tom, že studenty máme, ale nemůžou přijet. Před covidem studentům z Brazílie nebo Mexika trvalo pět měsíců, než se dostali k vízu. Teď už to trvá kolik, dva roky?“ dodává Krasauskas.

„Málokdo je připraven tak dlouho čekat. Ti lidé byli do školy přijatí třeba v prosinci 2019, lednu 2020. Souhlasili s tím, že se jim posune začátek ze září 2020 na leden 2021, což také samozřejmě nevyšlo. I když byl covid, nebyl problém udělat výjimku spoustě jiným národnostem za účelem práce v Česku, například Hyundai v Nošovicích. Vzdělávací instituce ale nemají takové lobby jako průmysl nebo stavebnictví. Někomu je dovoleno a někomu ne,“ zoufá Tomas Krasauskas. Dodává, že se o situaci zajímá osobně také indický velvyslanec.

„Je mi velmi líto, jak se stát k těmto umělcům staví. Současná situace není negativní reklama jen pro školu, ale pro celou zemi. Nikdo o studium a natáčení u nás nebude mít zájem, když sem nemůžou přijet. Samozřejmě dost udělá i komunikace přes sociální sítě, potenciální uchazeči zjistí, že například do Německa není problém dostat víza za kratší dobu. Nikdo není schopen pochopit, proč situace v Česku je taková, jaká je,“ dodává ředitel.

Ambasáda v Novém Dillí se na žádost Seznam Zpráv o komentář odvolala na Ministerstvo zahraničních věcí. To prozatím vyjádření nezaslalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované