Hlavní obsah

Škola začala chystat žákům snídaně. Uspěla, její model kopírují další

 

Reklama

Bohatá snídaně za 20 korun? Pro stovky dětí je to realita, začínají tak ve škole svůj den.

Článek

Polovina Čechů vynechává podle lékařských studií nejdůležitejší jídlo celého dne a úspěšně tím spěje k obezitě. V kladenské základní škole ve Vašatově ulici však před dvěma lety vymysleli, jak to alespoň u svých žáků změnit.

Školní kuchařky tu každé ráno připravují pro děti snídaně s ovocem, zeleninou nebo pečivem. A aby byl zájem, podařilo se jim cenu ranní hostiny srazit na pouhých 20 korun.

„Děti na snídaně chodí rády," říká po dvou letech unikátního projektu ředitelka školy Vladimíra Hamousová. „Myslím, že je to pozitivní také pro rodiče, protože si můžou být jistí, že se jejich dítě v klidu nasnídá," hodnotí ředitelka.

Jednoduchý a úspěšný nápad postupně od autorů ze středních Čech přebírají desítky škol po celé republice.

,,Když se dostanu někam na školení a setkám se s řediteli dalších škol, vidím, že ten projekt funguje," říká Vladimíra Hamousová.

Kladenskou ředitelku k nápadu neinspirovala jen potřeba, aby se děti učily začínat den zdravě. Chtěla vyřešit i to, aby prořídla řada dětí, které čekaly ráno bezprizorně před školou dlouho před začátkem vyučování.

Žáci si můžou nandat, kolik chtějí.

Snídaňové akci musela škola mírně přizpůsobit i svůj provozní režim. Jídlo je na stolech jídelny připraveno každé ráno v půlhodině mezi čtvrt a tři čtvrtě na osm.

Potraviny škole většinou dodávají místní kladenské firmy.

,,Nejoblíbenější je pečivo. K tomu si dají šunku nebo sýr. Ale co si dávají téměř všichni, tak to je müsli a k tomu jogurt," vypočítává ředitelka školy, co nejrychleji mizí ze „švédských" stolů.

O dvacetikorunové položce, kterou děti za snídani zaplatí, ředitelka soudí, že je stanovena dobře. Projekt není prodělečný. Ale není ani ziskový, z utržených peněz škola pokryje pouze náklady.

S dětmi v kladenské škole přitom podle ní často snídaji i rodiče - pro ně je ovšem cena o deset korun vyšší.

Ovoce si děti nemusí loupat, vše připraví kuchařka.

Reklama

Doporučované