Hlavní obsah

Škola začne, ale červená na Vojtěchově semaforu ji může na 14 dní vypnout

Foto: vlada.cz

Ministr školství Robert Plaga.

Reklama

Epidemiologický semafor Ministerstva zdravotnictví určí, v jakém režimu budou fungovat od září školy. Ve žlutém stupni mohou hygienické stanice zavést v regionech roušky, v červeném pak školy uzavřít.

Článek

Pokud se v některém z okresů koronavirová nákaza vymkne kontrole, mohou se regionálně uzavírat i školy. Vyplynulo to z dnešního jednání ministra školství Roberta Plagy (ANO) a šéfa zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

O všech opatřeních budou jako dosud rozhodovat příslušné hygienické stanice. Jaká omezení zavedou, se bude odvíjet od čtyřstupňového systému pohotovosti, takzvaného semaforu, který v pondělí představilo Ministerstvo zdravotnictví.

Pokud v některém regionu dosáhne koronavirová nákaza kritického červeného stupně, může dojít k omezení provozu předškolních a školních zařízení. Výuka se tak opět překlopí do dálkové formy.

„Pro ten nejtěžší stupeň semaforu je jednou z variant dočasné 14denní vypnutí škol a přechod na online výuku,“ řekl po jednání ministr školství Plaga.

V případě aktivování třetího nejvyššího stupně ze čtyř, který má žlutou barvu, bude ve hře návrat roušek do škol. Podle Ministerstva zdravotnictví taková situace panovala minulý týden v jediném regionu, a to v Praze.

„Opatření ve školách budou korespondovat se semaforem Ministerstva zdravotnictví, který bude platit pro celou společnost. Pokud budou někde součástí semaforových opatření roušky ve společných prostorách, bude to platit i ve společných prostorách škol,“ zdůraznil Plaga.

Ministr školství ale zároveň ujistil, že 1. září začne školní rok pro všechny žáky. Nebude se tedy opakovat situace z letošního března, kdy došlo k plošnému uzavření škol. Potvrdil tak nedělní slova ministra zdravotnictví Vojtěcha.

„Určitě není naším zájmem dělat jakákoliv opatření, která budou mít plošný charakter, plošné uzavírání škol a podobně. Spíše to bude o tom, že v nějaké škole se může objevit nakažený student a na základě toho bude muset být nařízena karanténa v té dané škole,“ řekl v neděli v České televizi Vojtěch.

MŠMT nyní připravuje podrobné manuály pro fungování všech předškolních a školních zařízení v novém školním roce. Ředitelé by je měli obdržet v týdnu v polovině srpna.

Reklama

Doporučované