Hlavní obsah

Školáci objevili způsob, jak oklamat covidový test. Stačí k tomu džus

Foto: Profimedia.cz

Rychlý antigenní samotest (ilustrační foto).

Reklama

Britští žáci přišli na to, jak u testu na covid-19 vygenerovat falešný „pozitivní“ výsledek. Stačí jim k tomu pomerančový džus, který díky své kyselosti test porouchá. Místo džusu se dají údajně využít i kečup nebo Coca-Cola.

Článek

Nezávislá fact-checkingová organizace Full Fact už dříve poukazovala na to, že šumivé nápoje a kyselé ovoce mohou vést k tomu, že se test v podstatě rozbije a ukazuje pak pozitivní výsledek.

Podle profesora Andrey Selly z University College London není toto zjištění ničím překvapivým. „Pokud někdo úmyslně nesprávně provede test, není divu, že mu vyjde špatný výsledek,“ domnívá se Sella a dodává, že nejde o falešně pozitivní výsledek v pravém slova smyslu. Ten je totiž jevem, který nastává navzdory dodržování protokolu.

Experiment s využíváním různých tekutin se začal také hojně šířit na platformě TikTok. Videa sdružená pod zkratkou #fakecovidtest mají na sociální síti dohromady více než 6,5 milionu zhlédnutí, uvedly na svých stránkách britské noviny. Uživatelé zde k získání falešně pozitivního výsledku doporučují mimo jiné jablečnou šťávu, Coca-Colu, kiwi, ocet nebo dezinfekční prostředek na ruce.

Očkujte se, nebo vás vyhodíme. Sestry v USA hovoří o bodnutí do zad

Pro studenty je experiment vítanou příležitostí, jak se na dva týdny zbavit školní docházky, tvrdí jeden z britských učitelů. Nejvyšší patra britského vzdělávacího systému ovšem před těmito experimenty důrazně varují. Podle nich je tato vynalézavá praktika pro školy, které už takto dosti bojují s mnohými výpadky výuky, velmi poškozující.

Mezi kritiky patří například profesor biostatiky na Univerzitě v Birminghamu Jon Deeks, který poukazuje na to, že falešně pozitivní výsledek a jeho následky se netýkají pouze samotného dítěte, ale ovlivňují i jeho rodinu a spolužáky, kteří se musí také neprodleně izolovat.

Falešně pozitivní výsledek navíc žákům dvoutýdenní prázdniny zajistit vůbec nemusí. Každý s pozitivním testem totiž musí podstoupit ještě spolehlivější PCR test, který potvrdí, nebo vyvrátí přítomnost infekce.

Reklama

Doporučované