Hlavní obsah

Školáci v sousedních zemích půjdou v září do školy. Nejspíš jako normálně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Stejně jako těm českým i školákům v sousedních státech začne v září opět škola. Některé německé školy se otevřou už příští týden a třeba Slováci plánují školní manuál pro druhou vlnu koronavirové nákazy.

Článek

Ačkoliv mají Češi ještě polovinu prázdnin před sebou, horkým tématem léta je otazník visící nad příštím školním rokem. Řeší to samo sebou i sousední země, které mají v zásadě totožný přístup jako Česko – postup se bude řešit podle vývoje nákazy v jednotlivých oblastech. Jak se tedy země na nový školní rok připravují?

Německo

„Otevření škol navzdory koroně“. Takové titulky zaplavily před pár dny německá média. A je to skutečně tak – Němci chtějí nový školní rok začít standardně podle původního plánu. První školní dveře se tak otevřou ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde školáci do lavic usednou už příští pondělí. A postupně je budou následovat i mladí kolegové z dalších zemí. Vůbec poslední má být Bádensko-Württembersko, kde začnou školní prázdniny teprve tento čtvrtek, informoval německý server Tagesschau.

Ministři jednotlivých zemí se už dříve dohodli, že se školy s novým rokem otevřou naplno. Ze stolu shodili povinnost se distancovat, a to i přesto, že podle odborů pro vzdělávání čelí koronavirovému riziku asi pětina učitelů. Podle Německé asociace učitelů školy nejsou na plný provoz dostatečně připravené. A její prezident Heinz-Peter Meidinger uvedl, že se obává „velkého chaosu“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Slovensko

Slovenským školákům by mělo vyučování začít druhého září. A Slováci se zatím původního plánu drží. Podle vyjádření tamního ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu, které Seznam Zprávy obdržely, se resort zaměřuje na řešení případné druhé koronavirové vlny i na její prevenci. Tento plán má představit po osmnáctém srpnu, kdy školám (mateřským, základním, středním, ale i internátům a jídelnám) začne rozesílat manuál s opatřeními.

„Manuál má zahrnovat posloupnost kroků pro ředitele a školní zřizovatele. Například když ředitel zjistí, že je na jeho škole nějaký případ nebo podezření na onemocnění, bude vědět, co má dělat. Zatím je možné říci, že ministerstvo školství plánuje postupovat individuálně podle situace v jednotlivých regionech, nikoliv plošně,“ vyjádřil se slovenský resort školství.

O opatřeních v jednotlivých regionech pak budou rozhodovat tamní úřady, jež mají sledovat ohniska nákazy. „Na školách v rizikových oblastech budou platit přísná opatření, v krajním případě může dojít i k zavření. Na školách, které nebudou v místech nákazy, se vyučování uskuteční standardně, ale též s důrazem na hygienická opatření,“ dodal resort.

Polsko

Polské úřady si začátkem školy v klasické podobě tolik jisté nejsou. Prvního září by nicméně v ideálním případě školáci do lavic zasednout měli. Podle náměstka polského ministra zdravotnictví Janusze Cieszyńského budou o podobě zahájení vyučování rozhodovat sami ředitelé škol na základě místní epidemiologické situace.

„Chceme, aby děti nastoupily do škol, kdekoliv to bude možné. Ale epidemiologická situace se mění dynamicky a nepředvídatelně. Naším cílem je proto připravit se na pesimistický scénář, tedy situaci, kdy nebude možné školáky poslat do škol. Je to samo sebou možnost, jíž bychom se rádi vyvarovali, ale musíme na ni být připravení,“ uvedl Cieszyński v úterý v rozhovoru pro rádio TOK FM.

Stejně jako Slováci připravují i polští sousedé pro své školy nový manuál koronavirových opatření.

Foto: Profimedia.cz

Korutany, vesnice Oberferlach.

Rakousko

I Rakušané počítají podle realistického scénáře s lokálními ohnisky nákazy. Škola by měla začít v září, tedy alespoň podle zpráv na serveru Vienna.at ze začátku července. Ministr školství Heinz Fassmann už dříve zdůraznil, že chce pokračovat v praxi z minulého školního roku. Pokud by se v nějaké třídě objevila nákaza, celá skupina a možná i další třídy by musely jít do karantény.

Například ve spolkové zemi Korutany na jihu Rakouska mají v plánu otevřít školní bránu 14. září jako obvykle. Robert Klinglmair, zemský šéf resortu školství, uvedl, že se Korutany vrátí ke klasickému modelu vyučování. „Předpokládáme, že budeme moci začít normálně na podzim – ne v rámci domácího vyučování ani směnného provozu, ale v tom ‚běžném‘ způsobu vyučování,“ řekl podle rakouského média ORF Klinglmair.

A jak je to v Česku?

Jak to bude vypadat v Česku, nastínil v rozhovoru pro Seznam Zprávy vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. Do školních lavic by měli usednout všichni žáci – někteří možná v rouškách, které by si děti musely nasadit ve společných prostorách, například na chodbách.

Takové opatření by se podle epidemiologického semaforu resortu zdravotnictví týkalo Jihlavska. Tam momentálně počet případů nemoci covid-19 roste vůbec nejrychleji v České republice a momentálně dosahuje skoro 54 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované