Hlavní obsah

Školka je plná? Piráti a STAN chtějí zavést novou „hlídací“ profesi

Foto: Shutterstock.com

Piráti a Starostové chtějí hlídání dětí v domácím prostředí jako profesi.

Reklama

Piráti a Starostové chtějí po volbách zavést nový způsob hlídání předškolních dětí. Má jít o obdobu rakouských a německých tagesmutter nebo tagesvater, tedy hlídání doma.

Článek

Koalice Pirátů a Starostů plánuje, že by stát do svého systému podpory hlídání předškolních dětí začlenil i variantu, kdy by zájemce s určitou kvalifikací mohl u sebe doma hlídat až pět dětí.

Tento typ služby by se týkal dětí zhruba od jednoho roku života. Zájemce by musel projít obdobným kurzem jako například chůvy do dětských skupin.

„Je to povýšení sousedské výpomoci. Na rozdíl od dětských skupin zde není tak vysoký vstupní náklad,“ říká k tomu místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Stát by částečně tuto službu finančně podpořil – zatím ale není jasné, jakou částkou a kolik by pak platili sami rodiče.

Státní instituce by měly kontrolovat, zda je prostor na hlídaní odpovídající nebo zda hlídající osoba splňuje odborné požadavky a ve své praxi nechybuje.

Jak by se měla nová „profese“ jmenovat, zatím koalice neřekla. Piráti chtějí, aby z názvu bylo jasné, že děti mohou hlídat muži i ženy. Do výběru názvu chtějí zapojit i veřejnost.

Piráti a Starostové návrhem reagují na stálý nedostatek míst ve školkách, letos bylo oslyšeno 33 tisíc žádostí. „Znamená to, že tento počet lidí má potíž vrátit se do práce,“ doplnila Richterová. Rodiče malých dětí, kteří chtějí jít do práce, pak považuje za důležitou složku, která může dále nastartovat ekonomiku.

„Hlídání doma“ se má nejprve otestovat na pilotním projektu v místech, kde místa v předškolních zařízeních chybí nejvíce – tedy v Praze nebo Brně.

Inspirace Rakouskem, Německem ale i Dánskem a jejich institutem tagesmutter nebo tagesvater se neobjevuje v českém prostředí poprvé. Takzvané „mikrojesle“ prosazovali v různých variantách sociální demokraté. Diskuse se ale vždy zasekla na tom, do jaké míry má být takové hlídání kontrolováno a jak má být materiálně zajištěno.

Reklama

Doporučované