Hlavní obsah

Školky nebudou muset přijímat dvouleté děti. Senátoři je poslali do jeslí

Duel o tom, zda dávat dvouleté děti do školky.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Školky nebudou muset nakonec povinně přijímat dvouleté děti do školky. Senátoři svým rozhodnutím tento paragraf ze zákona vyškrtli. Podle nich takto malé děti spíše patří do jeslí a zajistit místa ve školkách by bylo příliš nákladné. Zrušení prosazovala ODS, podle které by stát neměl plnit roli babysittingu. Podle zastánců by ale rodiče měli mít volbu dítě do školky dát a argumenty o tom, že by se „děti vytrhávaly z mateřské náruče“ považují za hysterii.

Článek

Bylo tedy rozhodnutí senátorů spíše emocionální, nebo racionální?

Téma dnešního Duelu. V něm diskutují Eliška Kodyšová z České ženské lobby a ředitelka organizace APERIO - Společnost pro zdravé rodičovství, a zpravodaj návrhu a senátor za TOP 09 a hnutí STAN Jiří Růžička.

Debata v Senátu se strhla zejména o povinnosti školek zajistit místa i pro mladší než tříleté děti, která by podle účinného znění zákona nastala od roku 2020. Zastánci jejího zrušení poukazovali na to, že tak malé děti by měly být v péči rodičů, na nedostatek míst v mateřských školkách v některých oblastech i na nedostatek personálu a na finanční zatížení obcí, které školky zřizují.

„Dvouleté děti patří do jeslí,“ řekl Jaroslav Kubera (ODS). Senátorka KDU-ČSL Šárka Jelínková se zase obávala toho, že kvůli nynějšímu znění zákona by se odkládání dětí do školek mohlo stát pravidlem.

Naopak zastánci ponechání povinnosti poukazovali například na to, že matkám přináší možnost svobodně se rozhodnout. Senátorka Eva Syková (za ČSSD) označila za hysterii argumenty odpůrců, že by se „odtrhávaly děti z náruče mámy“. Někteří senátoři za lidovce kritizovali skutečnost, že novela mění novinky schválené teprve zhruba před rokem. „Senát by udělal čest své pověsti, kdyby na takové věci nenaskakoval,“ uvedl Václav Hampl.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl, že už nyní navštěvuje školky 45 000 dětí mladších tří let. Současné znění zákona by znamenalo rozšířit kapacitu mateřských škol až o 60 000 míst, což by znamenalo náklady od 16 miliard do 24 miliard korun, podotkl na podporu poslanecké novely, která prakticky zachová nynější stav dobrovolnosti. Výslovně stanoví, že pro přijetí dvouletých dětí do mateřských školek není právní nárok. Předlohu teď musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované