Hlavní obsah

Školní bojovka pro rodiče. Co s dětmi během středeční stávky učitelů?

Foto: pixabay.com/wokandapix

Podle ministerstva školství by školy informaci o tom, zda a jakým způsobem se ke stávce připojí, měly vyvěsit ideálně při vstupu do budovy a také na svém webu.

Reklama

Podle posledních informací od školských odborů by se do středeční stávky měla zapojit asi polovina škol.

Článek

Do středeční stávky učitelů zbývají dva dny, teprve v úterý však bude jasné, které školy zůstanou zcela uzavřeny. Řada rodičů tak ještě neví, jestli případně budou muset pro své děti zajistit hlídání.

Podle školských odborů je zatím jasné, že se do středeční stávky zapojí asi polovina škol, tedy šest tisíc institucí, od mateřinek až po ty střední, avšak v některých školách podle zjištění Seznamu sice stávka bude, ale zároveň zde nabídnou rodičům v nouzi, že se o školáky postarají.

To je případ Základní školy v Brandýse nad Orlicí, kde se stávkovat bude, ale zároveň jsou zde připraveni pomoci rodičům, kterým se nepodaří zajistit dětem jiný program nebo hlídání.

„Škola i jídelna budou 6. listopadu uzavřené. Jsem ale velice rád, že jsem mohl dát rodičům na vědomí, že pokud by byli opravdu v nouzi a neměli by kam dítě dát, mohou ho přivést k nám do školy na hlídání,“ vychází rodičům vstříc ředitel brandýské základní školy Miloslav Dušek, který využije toho, že někteří zdejší učitelé se ke stávce nepřipojí.

Naopak v chomutovské základní škole v Písečné ulici zůstane zcela zavřeno. „Budu mít k dispozici jen část správních zaměstnanců,“ vysvětluje to ředitel školy Miroslav Žalud.

„V takovém počtu, který mám k dispozici, nemohou učitelé hlídat děti. A nelze je selektovat – ty přijdeš, ty nepřijdeš. Navíc i kdyby ve středu přišli někteří do práce, mohou mi ráno sdělit, že stávkují,“ dodává.

Stejně jako chomutovská základní škola zůstanou zavřené i Základní škola Jana Palacha v Kutné Hoře nebo Mateřská škola Čéčova v Českých Budějovicích.

Jestli se škola uzavře, zůstane otevřená jen částečně, nebo se bude vyučovat zcela normálně podle rozvrhu, rozhodne každý ředitel individuálně. Řadě rodičů tak nezbývá nic jiného než čekat na informace ze školy, sledovat internetové stránky a případně se připravit.

Podle ministerstva školství by měli ředitelé poskytnout dostatečné informace o případné stávce nejpozději v úterý. Některé školy o podobně středečního dne budou jednat teprve dnes odpoledne.

Některé školy už přitom oznámily, že zůstanou otevřené – například Základní škola J. K. Tyla v Písku nebo největší základní škola v Boskovicích na Blanensku.

Obory chápou, že jejich akce přivede řadu rodičů do potíží.

„Chceme se především omluvit veřejnosti, rodičům a zřizovatelům, že jim ve středu více nebo méně zkomplikujeme život, ale vzhledem k tomu že ministerstvo školství odmítá vyhovět slibům, které byly dány, přistoupili jsme k tomu, že přerušíme práci,“ oznámil v pondělí dopoledne předák školských odborů František Dobšík.

Od části rodičů však mají podporu.

„Čím dál více rodičů chce kvalitní vzdělávání a věří, že všechny politické strany to chtějí také, protože to už dlouho tvrdí. A jakýkoliv ústupek z této priority je poškození nejen škol, ale hlavně dětí. Já bych chtěl proto naopak vyzvat rodiče, aby požádali své školy, aby zavřely,“ říká ke stávce předseda organizace Fórum rodičů Petr Chaluš.

Odboráři po ministerstvu požadují navýšení základních platů alespoň o deset procent, to ale slíbilo jen osm procent navíc a dvě procenta do nadtarifů. V pondělí odpoledne návrh MŠMT schválila vláda. Z celkového navýšení 11,1 miliardy korun tak má jít do základů platů osm miliard.

Růst platů ve školství podle návrhu ministerstva školství znamená, že si učitelé v tarifech přijdou navíc minimálně na tisíc korun. Podle délky praxe a kvalifikace mohou dostat přidáno až 3 534 korun. Platy ostatních zaměstnanců ve veřejné správě se mají příští rok zvednout plošně o 1 500 korun.

Reklama

Doporučované