Hlavní obsah

Školní docházka se definitivně změní

Foto: Shutterstock.com

Dálková výuka bude nově součástí povinné školní docházky.

Reklama

Změna zákona je reakcí na epidemii covidu-19, kvůli níž byly školy uzavřeny od poloviny března, některé až do června.

Článek

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu školského zákona, která zavádí možnost takzvané distanční výuky, tedy výuky na dálku. Informoval o tom jeho mluvčí. Výuka na dálku má fungovat například za krizových stavů nebo během uzavření škol z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví či krajské hygienické stanice. Pro žáky bude povinné se distanční výuky účastnit jako součásti povinné školní docházky.

Změna zákona je reakcí na epidemii covidu-19, kvůli níž byly školy uzavřeny od poloviny března, některé až do června. Nebude se však vztahovat pouze na případnou epidemii koronaviru, ale i na další krizové situace, které by mohly nastat. Krizový zákon předpokládá vyhlášení krizového stavu a následné přijímání krizových opatření i z jiných důvodů, například živelních pohrom a podobně.

Sněmovna na žádost vlády schvalovala novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze 19. srpna, o den později ji schválil i Senát. Předloha prošla parlamentem beze změny v podobě, v jaké ji předložila vláda.

Prezident pak podepsal i druhý zákon, který Sněmovna schválila zrychleně. A to ten, který zavádí možnost hlasování ve volbách pro lidi, kteří budou v karanténě.

Reklama

Doporučované