Hlavní obsah

Školy bez školních představení - některé soubory na Vysočině přes rok nehrály

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Omezení divadelních představení pro školy kvůli koronaviru se na Vysočině dotklo profesionálních souborů i amatérů, někteří přes rok vůbec nehráli. Přistup škol je různý, některé už se k pravidelným návštěvám divadel vrátily.

Článek

Na představení pro děti a mládež se zaměřuje jihlavské Bobo divadlo, které funguje od roku 1997. „Kvůli koronaviru mohl soubor absolvovat hlavně venkovní představení, hraní uvnitř se rušilo,“ řekl zakladatel Karel Paštyka. Nereálné jsou podle něho požadavky mateřských škol, aby se představení opakovala třeba třikrát vždy jen pro jednu třídu s asi 25 dětmi. V době před koronavirovou pandemií byl soubor zvyklý hrát pro děti až 130 představení za rok, v mateřských školách z toho bylo asi 50 představení. Omezené hraní se podle Paštyky projevilo na poklesu počtu herců v souboru, z původně šesti už hrají jen tři nebo čtyři.

Horácké divadlo Jihlava (HDJ) školám nabízí představení na malé i velké scéně, kde je kapacita přes 300 lidí. Počet představení, které teď školy absolvují, klesl asi na třetinu počtu obvyklého před pandemií, řekla mluvčí divadla Mirka Kvíčalová. Školních představení bylo v HDJ měsíčně šest, na říjen jsou v programu dvě určená malým dětem. Chodí na ně mateřské nebo základní školy. „Střední školy nám teď řekly, že do konce roku vůbec chodit nebudou,“ řekla Kvíčalová. Důvodem podle ní není ani tak obava z koronaviru, jako snaha škol nezanedbat po době distanční výuky další část vyučování.

Od účasti na divadelních představeních zatím zcela upustila základní škola v Kamenici nad Lipou, řekl její ředitel Vladimír Dobal. „Nezveme si divadla a ani do divadla zatím nechodíme, máme naplánované Národní divadlo, ale to bude až v prosinci,“ řekl Dobal. Běžně přitom žáci školy absolvovali během roku tři divadelní představení.

Jinak se ke školním divadelním představením staví základní škola v Přibyslavi. Vrátila se i k pořádání zájezdů do pražských divadel, kam mohou vedle dětí i jejich rodiče či prarodiče, řekla ředitelka školy Jaroslava Janů. Návštěva divadel je podle ní nedílnou součástí vzdělávání. „Součástí života školy není jenom sezení v lavicích, ale je to i spousta jiných prožitků dětí. Pokud je to jen trochu možné, chceme život vrátit do normálu,“ řekla Janů. Do školy už má objednané další divadelní představení, podle ní se ale teď nabídka školních představení snížila.

Dětská představení provozuje i amatérské Divadélko DIK z Chotěboře fungující deset let, podle jeho šéfa Václava Chalupy jsou ale určená především veřejnosti. Během léta účinkovalo divadlo na osmi venkovních akcích, bylo jich o třetinu méně než obvykle. Pro školy zajišťuje mimo jiné pasování prvňáčků na čtenáře. „Pro školky už teď nějaká představení naplánovaná máme, ale přes rok jsme nikde nebyli,“ řekl Chalupa.

Při návštěvě divadla platila pro školy povinnost žáky testovat na covid-19. Ode dneška platí při návštěvě kulturních či sportovních akcí mírnější pravidla. Bezinfekčnost už žáci nemusejí prokazovat, pokud jsou z jedné školy, nebo pokud mají žáci jedné školy na akci zajištěný prostor oddělený od ostatních účastníků. Vláda o tom rozhodla v pondělí.

Reklama

Doporučované