Hlavní obsah

Školy by se mohly otevřít dříve. Ale jen vysoké. Maturanti jsou dál v nejistotě

Foto: Profimedia.cz

Vysoké školy by mohly začít s vyučováním v omezeném režimu dříve než v polovině května. (Ilustrační foto)

Reklama

Studenti by se v menších skupinkách mohli do škol vrátit dříve než v polovině května. O tomto termínu mluví ministr školství Robert Plaga (ANO). Rychlejší návrat by se ale měl týkat jen vysokoškoláků.

Článek

Kritický ohlas vzbudilo setkání u prezidenta Miloše Zemana. V Lánech se sešlo u jednoho stolu s pochutinami minimálně 13 lidí. Opatření vlády přitom zakázalo seskupování na veřejnosti pro více než dva lidi a s odstupem minimálně dva metry. Stejně tak se vysokoškoláci nemohou při konzultacích setkat pouze ve dvou se svým školitelem.

Taková situace se nelíbí rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi, který by byl vzhledem k ucházející epidemiologické situaci v Česku pro co nejrychlejší povolení výuky v menších skupinách.

„Jestliže se setkávají lidé při různých štábech a setkáních, kde jich sedí 30 kolem jednoho stolu v roušce, tak si umím představit, že může v případě vysokých škol tři až pět studentů v laboratoři v roušce připravovat pokus, pracovat na své diplomové práci, konzultovat nebo být zkoušen,“ řekl Zima v Otázkách Václava Moravce.

Plaga bude jednat s Vojtěchem

Podle něj by se tak alespoň částečně mohla výuka vrátit do normálu a přitom by se dalo předcházet dalšímu šíření nákazy. To znamená, že by stále nebyly povoleny hromadné akce, jako jsou přednášky nebo semináře, a zvláštní ochrana by náležela učitelům v rizikové skupině nemoci covid-19 nad 65 let.

„Dává to smysl při zachování všech hygienických a zdravotnických norem,“ řekl k návrhu Zimy ministr školství Robert Plaga.

Ministerstvo školství připravilo už minulý týden společně s vysokými školami plán na povolení práce v laboratořích a výuku v malých skupinkách. Příští týden ho bude Plaga konzultovat s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a bude po něm chtít, aby postupné otevírání škol zařadil k dalším plánovaným rozvolňovacím opatřením.

Bude to ale platit patrně jen pro vysoké školy. Žáci základních a středních škol se vrátí do lavic najednou, patrně až v polovině května. Ministr Plaga totiž odmítl jako neproveditelný návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), že by žáci začali chodit do škol dříve ve speciálním režimu - dodržovali by po celou dobu vyučování metrové rozestupy.

„Já jsem se k tomu vyjádřil. Stojím si za tím, že v českých podmínkách je to neproveditelné,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Plaga.

Maturanti stále čekají

V nejistotě jsou tak hlavně stále maturanti, kteří dosud nevědí, jestli letos proběhnou maturitní zkoušky. Zatím je platné původní opatření Ministerstva školství - pokud se žáci do škol nevrátí do 1. června, maturity nebudou a žáci na maturitním vysvědčení najdou průměry známek z předmětů za třetí ročník a pololetí čtvrtého ročníku.

„Nevím, proč je to nastavené tak, že buď půjdou všechny děti do škol a bude se maturovat, nebo nepůjdou a maturity nebudou. Myslím si, že v zavřených školách by se maturovalo poměrně dobře,“ navrhla v Otázkách Václava Moravce středoškolská učitelka a předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová, že by maturity mohly proběhnout, i kdyby se školy neotevřely.

Pro ministra školství Plagu ale taková alternativa nepřipadá v úvahu.

„My jsme potřebovali dát maturantům nějakou jistotu, abychom to nenatahovali do prázdnin. Proto je v opatření uvedené rozhodné datum 1. června,“ dodal ministr školství Plaga.

Možnost přezkoušení

Pokud by se maturantovi vysvědčení nelíbilo, může se podle Plagy nechat po uvolnění mimořádných opatření přezkoušet, a získat tak lepší známky.

Přehodnocovat nebude Ministerstvo školství ani jednotné přijímací zkoušky na střední školy, letos se tak budou konat jen v jednom termínu. Posouvat by se ale nemusely přijímací zkoušky na vysoké školy, ty navíc maturanti budou smět absolvovat i bez maturitního vysvědčení. Mohly by se uskutečnit v červnu.

„Je to možné. Uvidíme podle harmonogramu. Bude to za šest týdnů, a to je strašně dlouhá doba. Vzpomeňme si, co bylo 5. března a co bylo 15. března. Mohlo by se to ještě prodloužit do měsíce července,“ řekl rektor UK Zima v Otázkách Václava Moravce. Krajním řešením jsou podle něj distanční přijímací zkoušky.

Maturitní zkoušky by se měly konat nejdříve tři týdny po otevření škol, nejpozději 30. června. Maturanti nebudou psát slohy z češtiny a cizích jazyků. Pokud se střední školy neotevřou do 1. června, maturitu by nahradil průměrný prospěch z posledních tří vysvědčení.

Podle schválené mimořádné úpravy pro letošní rok se přijímací zkoušky na střední školy uskuteční nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol, které jsou od 11. března uzavřeny kvůli koronavirové pandemii. Zkoušky budou v jednom termínu. Uchazeči budou psát jako obvykle test z češtiny a matematiky.

Reklama

Doporučované