Hlavní obsah

Školy čekají na další změnu režimu. Delší prázdniny některé odmítají

Foto: Shutterstock.com

Návrat do 4. stupně by se ve školství dotkl především středoškoláků.

Reklama

aktualizováno •

Vláda v pondělí rozhodne, zda se Česko vrátí do 4. stupně PES. Ve školství by to mělo dopad zejména na střední školy. Všech by se pak dotklo zvažované prodloužení vánočních prázdnin. Ne všechny školy to vítají.

Článek

Teprve tento týden se do škol vrátili středoškoláci, resp. polovina z nich. Najeli totiž na rotační systém, a někteří tak do lavic poprvé usednou až v pondělí. Pokud by ale vláda v pondělí rozhodla o tom, že se země vrátí do 4. stupně protiepidemického systému, všechny středoškoláky by čekal návrat k distanční výuce.

Zástupci středních škol, s nimiž Seznam Zprávy hovořily, proto doufají, že by změna nezačala platit hned, aby měli všichni středoškoláci rovné podmínky.

A od pondělí 21. prosince by navíc už mohly rovnou začít vánoční prázdniny, jak ve čtvrtek po jednání vlády naznačil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„V týdnu, který je před Vánoci – pondělí a úterý jsou ještě pracovní dny – ministr školství zváží, jestli prázdniny neprodloužit, aby poslední den školní docházky byl 18. 12. Nechci ale předjímat jeho rozhodnutí, on to musí vykomunikovat se svým resortem a řediteli. Budeme to vědět v pondělí,“ řekl Blatný.

Ani s tím ale všichni ředitelé nesouhlasí.

„Už jsme přišli o spoustu dní“

„Určitě většinově jsou ředitelé pro to, aby se ty dva dny výuky nerušily,“ řekl ČTK předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Vyplynulo to podle něj z ankety, kterou udělal mezi členy rady asociace.

„Z pedagogického hlediska si myslíme, že už jsme přišli o spoustu dní,“ dodal Černý. Kdyby se dva dny výuky před Vánoci ve školách zrušily, tak se podle něj bude muset vše přesunout na příští týden nebo dohánět jindy. Dodal, že pokud by vláda o prodloužení prázdnin rozhodla, mělo by to být v dostatečném předstihu.

Prezident spolku ‚Pedagogická komora‘ Radek Sárközi zastává opačný názor. Na MŠMT poslal podnět k prodloužení prázdnin o zmíněné dva prosincové dny. „Tím by volno plynule navázalo na preventivní testování učitelů a dalších pedagogických pracovníků, které končí v pátek 18. prosince,“ uvedl Sárközi.

„Za Pedagogickou komoru případné prodloužení vánočních prázdnin podporuji. Ve školách opět narůstá počet případů učitelů a žáků pozitivně testovaných na koronavirus. S tím souvisí i vyšší počet karantén pro celé třídy,“ dodává.

A podobně to vidí i místopředseda Asociace ředitelů gymnázií ČR Alfréd Dytrt. „Ve chvíli, kdy se vývoj šíření covidu překlápí na nedobrou stranu, má prodloužení prázdnin smysl,“ řekl Dytrt.

Vláda bude o případných změnách opatření jednat v pondělí. Nyní platí opatření podle 3. stupně PES. Index rizika už se ale pátým dnem drží na hodnotách, podle kterých by měl platit stupeň 4.

Foto: MŠMT

Přechod ze 3. na 4. stupeň opatření se týká hlavně středoškoláků a studentů prvního ročníku vysokých škol.

Pokud by v pondělí a úterý před Vánoci měli žáci volno, jejich nepřítomnost ve školách by se tím protáhla na 16 dní. Podle Organizace školního roku zveřejněné na webu Ministerstva školství se děti mají vrátit do školy v pondělí 4. ledna.

Právě změna tohoto centrálního plánu školního roku by umožnila prázdniny protáhnout. To ale musí udělat přímo ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Alternativou je omezení docházky ze strany hygieniků, třetí možností takzvané ředitelské volno.

S použitím ředitelského volna je to ale složitější. Když bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula den po svém nástupu do funkce ředitelům vzkázal, aby zvážili vyhlášení volna na pátek 25. září, vyvolal tím silnou nevoli ředitelů i ministra Plagy.

Ředitelé totiž mohou tímto způsobem omezit školu pouze pět dní v roce a řada z nich už tuto pravomoc buď vyčerpala, nebo ji plánuje použít při důležitých událostech, jako jsou přijímací zkoušky, kdy jsou třídy plné uchazečů a pro běžné žáky ve školách není dost místa.

Rotační výuku alespoň do Vánoc

V průběhu podzimu vláda provoz škol kvůli šíření koronaviru výrazně omezila. Žáci prvních a druhých tříd základních škol se do lavic vrátili 18. listopadu, a to přibližně po měsíci distanční výuky. Žáci 3., 4., 5. a 9. tříd a někteří žáci gymnázií se do školy vrátili až 30. listopadu.

V pondělí 7. prosince začala pro školy se zpožděním platit opatření podle 3. stupně protiepidemického systému PES, a žáci středních a vyšších odborných škol se tak mohli zapojit do takzvané rotační výuky, při které se třídy ve školách střídají po jednom týdnu, zatímco druhá polovina se učí z domova. Všichni žáci se zároveň mohou účastnit praktické výuky a k prezenčnímu vzdělávání se mohli vrátit i studenti prvního ročníku vysokých škol.

A právě model rotační výuky pro střední a vyšší odborné školy by podle místopředsedy Asociace ředitelů gymnázií ČR Alfréda Dytrta měl zůstat zachován i v případě, že by se republika příští týden přesunula do stupně 4. Ve čtvrtém stupni by se přitom podle přísného výkladu PES měli žáci SŠ a VOŠ vzdělávat z domova.

„Myslím si, že se to do Vánoc nechá doběhnout, dva poslední dny by se přilepily k vánočním prázdninám,“ řekl redakci Dytrt.

„Pro většinu žáků, kteří přešli na rotační výuku, by se tím srovnal cyklus střídavého vzdělávání z domova a ve škole. Ministerstvo si v minulosti vyslechlo kritiku za to, že o změnách neinformovalo včas, proto si myslím, že případný přechod z rotační na distanční výuku by nastal až s týdenním odkladem,“ dodal.

Ministerstvo školství k tomu pouze ve čtvrtek vzkázalo, že o načasování by informovalo školy včas.

Reklama

Související témata:

Doporučované