Hlavní obsah

Školní brašny připravit. Žáci se do škol vrátí, i když se nebude rozvolňovat

Foto: Getty Images

S pondělním návratem žáků prvního stupně základních škol do lavic se stále počítá (ilustrační snímek).

Reklama

Zatímco stále není jasné, jestli příští týden otevřou obchody, služby a restaurace, školství jede podle plánu. V pondělí by se měli vrátit do lavic žáci prvního stupně i devátých tříd.

Článek

Situace ohledně rozvolňování podle vládního systému PES je do poslední chvíle nejistá. Politici varují, že rozhodnutí o přechodu ze čtvrtého do třetího stupně je v ohrožení. Ještě v pátek tak není zřejmé, jestli budou moci v pondělí otevřít restaurace, služby a obchody.

Naopak plán postupného návratu dětí do škol se nezasekl. Podle protiepidemického systému se totiž počítá s návratem školáků do učeben i na čtvrtém stupni.

„Za ministerstvo školství se nic nemění,“ potvrzuje pro Seznam Zprávy Aneta Lednová, mluvčí resortu.

„Toto otevření se týká čtvrtého stupně, takže pro nás se nic nemění a s otevřením počítáme,“ vysvětluje Michal Černý, prezident Asociace ředitelů základních škol a ředitel Masarykovy základní školy v Praze-Klánovicích, a poukazuje na to, že ve školách dobíhá rozvolňování z pátého stupně na čtvrtý, aktuální diskuse se pak točí kolem toho, jestli bude Česká republika od pondělí ve čtvrtém, nebo třetím stupni.

Kdo se má v pondělí vrátit nově do lavic?

Žáci prvního stupně základních škol. Žáci devátých ročníků základních škol. Zbylé ročníky druhého stupně přejdou do takzvaného rotačního režimu, ve kterém se po týdnu budou střídat v distanční a dálkové výuce celé třídy.

Foto: MŠMT

PES pro školy. Detailní plán rozvolňování pro školská zařízení.

Podle plánu se také budou moci v rotačním režimu vrátit do škol nižší stupně víceletého gymnázia a první čtyři ročníky osmiletého oboru konzervatoře.

Dále ale pro žáky a studenty platí řada opatření.

Ve školách musí mít například stále zakrytá ústa a nos. Mezi jednotlivými hodinami se musí třídy a učebny pět minut vyvětrat a stejně tak má probíhat větrání uprostřed každé hodiny.

Zakázaná je sportovní aktivita a zpěv.

Reklama

Doporučované