Hlavní obsah

Školy neotevřou, míní hejtmani. Hřib: Je to Babišovým abrakadabra řízením

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš se během víkendu střetli kvůli tendru na dodavatele testů do škol. V pondělí by se tématem měla zabývat vláda.

Reklama

Otevření škol bylo jednou z podmínek hejtmanů při vyjednávání s vládou o nouzovém stavu. Epidemiologická čísla se zhoršují, stát selhává ve výběru dodávek antigenních testů pro děti. „Je to smutné,“ kritizuje vládu hejtmanka.

Článek

Zhoršující se epidemická situace a vládní spory kolem objednávky testů proti covidu patří podle hejtmanů k důvodům, proč se začíná jevit jako nepravděpodobné, že by se na začátku března vrátili žáci a maturanti do škol.

Vyplývá to ze zjištění Seznam Zpráv, které v neděli ráno oslovily šéfy krajů napříč politickým spektrem. Ti přiznávají, že epidemiologická čísla jsou špatná, zároveň jim ale vadí, jak stát postupuje při výběrovém řízení na dodavatele na testy do škol. Kvůli sporné zakázce se o víkendu na Twitteru pohádal premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD).

Návrat dětí do škol byl přitom jednou ze základních podmínek, kterou si hejtmani stanovili při své žádosti vládě o nové vyhlášení nouzového stavu. Že se povede zahájit vyučování 1. března, v sobotu zpochybnil právě předseda vlády Babiš. Jak na jeho postoj reagují šéfové hejtmanských úřadů?

„Vláda slíbila veřejnosti už v týdnu před jednáním o novém nouzovém stavu zajistit antigenní testy pro žáky a studenty škol a postupně děti do škol vracet od 1. března. Při jednáních minulý víkend jsme jako Asociace krajů s postupným návratem dětí do škol při zajištěném testování a zařazením pedagogů do očkovací strategie souhlasili. Spory kolem tendru na testy jsou ukázkou dalšího selhání a důvodem, proč jsou opatření jen málo důvěryhodná,“ řekl Seznam Zprávám liberecký hejtman Martin Půta (STAN) s tím, že bez zajištěných testů není možné školy otevřít.

Pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) vadí, jak nepředvídatelně vláda postupuje - aktuálně ve věci testování žáků a studentů na školách.

„Já jsem tu žádost o nouzový stav nepodával proto, že bych uvěřil slibům premiéra, ale protože nedávalo smysl, aby Praha fungovala v odlišném právním režimu. Hrozily velké přesuny obyvatel a zhoršení epidemie, kdyby byly obchody otevřené jen v Praze. Mně osobně by spíš překvapilo, kdyby pan premiér nějaký slib dodržel. To by totiž vyžadovalo plánování místo abrakadabra managementu a čaulidi marketingu. Jinak my příští týden startujeme pilotní ověření různých druhů testů ve školách. Na stát nečekáme,“ řekl redakci šéf pražského magistrátu.

Prosazoval by návrat prvních stupňů spíše než maturitních ročníků. „Bylo by možné postupovat v různých regionech různě dle aktuální epidemické situace v místě. Kvůli otevřeným školám na rozdíl od otevřených obchodů totiž lidé cestovat do jiného regionu nebudou. Je to ale samozřejmě podmíněno zajištěním dostatečného množství kvalitních testů,“ dodal Hřib.

Neschopní a všehoschopní

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (za STAN) připouští, že za aktuálních čísel nákazy se otevření škol v přespříštím týdnu nejeví nereálně.

„Stále se ale domnívám, že testování je řešením, které by mohlo odhalovat nemocnost v rodinách. Nakoupení testů nebudu komentovat, protože vím jen to, co je v médiích. Samo o sobě není dobré, že pan premiér komentuje něco, k čemu pan ministr vnitra chtěl dát vládě vyjádření v pondělí. Akorát další rozkoly mezi členy vlády. Myslím, že trocha mediálního klidu by jim prospěla. Ale obecně mě neschopnost nebo všehoschopnost v této oblasti nepřekvapuje. Je to smutné,“ řekla Seznam Zprávám hejtmanka Pecková.

Na otevření škol nebude tlačit ani jihomoravský hejtman. „Osobně to tak nevnímám. Všechna opatření se musí regulovat s ohledem na pandemickou situaci. Ta se stále zhoršuje, a proto není možné tlačit na otevření škol za každou cenu,“ řekl Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hejtmani z vládních stran razí podobnou strategii. Moravskoslezskému hejtmanovi vadí, jakým způsobem probíhá výběrové řízení na dodavatele testů. „Můj názor je ten, že situace je skutečně kritická. Nárůst reprodukčního čísla a zatížení JIP je objektivní fakt. Já jsem od počátku podmiňoval zahájení výuky očkovaním rizikové skupiny učitelů. To, že není čím testovat, je pochybení administrativy,“ řekl Seznam Zprávám Ivo Vondrák.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) by považoval za hazard, kdyby se děti do škol za několik dnů vrátily. „Bohužel se situace výrazně nelepší, spíš naopak. Proto chápu, že nelze některé věci uspěchat. Možná o to víc vidíme, že naše žádost (o nový nouzový stav) byla minulý týden opodstatněná,“ řekl redakci Netolický.

Reklama

Doporučované