Hlavní obsah
Online

Školy se chystají na žáky: dezinfikují třídy a přestavují lavice

Foto: Vojtěch Veškrna

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- V Česku přibylo od sobotního rána 11 potvrzených případů nákazy koronavirem, 32 lidí se vyléčilo a tři pacienti zemřeli. Celkové číslo se k sobotním 17:25 vyšplhalo na 8089 případů, 4446 lidí se uzdravilo a 276 jich zemřelo. Aktivních případů tak zůstává 3367.

- Oslavy Dne osvobození byly kvůli omezením minimalistické. Prezident Zeman gratuloval dopisem Putinovi.

- Školy i obchodníci se připravují na pondělní velkou vlnu rozvolňování zákazů. Učebny se dezinfikují a lavice budou muset mít větší rozestupy. Vláda nařídila kvůli šíření koronaviru uzavřít školy 11. března.

- Restaurace mohou od pondělí obsluhovat hosty na zahrádkách. Mezi lidmi budou muset být dodržovány alespoň 1,5metrové odstupy, kromě hostů u jednoho stolu. Před usazením každé nové skupiny zákazníků musí personál dezinfikovat stůl i židle. Hosté budou moci využít toaletu v zázemí podniku.

  • Počet nakažených v Plzeňském kraji stoupl na 631

    V Plzeňském kraji se počet případů nákazy koronavirem zvýšil na 631. Proti údajům za čtvrtek je počet nakažených o devět vyšší, v pátek krajští hygienici aktuální údaje nezveřejnili. Počet úmrtí s nemocí covid-19 zůstal na 13, stejně tak jako počet uzdravených, kterých je už 353.

  • Na Vysočině dnes hygienici nehlásí žádné nové nemocné

    Na Vysočině dnes krajští hygienici nezaznamenali žádný nový případ nemoci covid-19, nezměnil se ani počet lidí, kteří se z ní vyléčili. Vyplývá to z údajů, které k večeru zveřejnili na webu.

    Od začátku epidemie potvrdily testy na Vysočině covid-19 u 180 lidí, vyléčených už je 138.

  • Ve Zlínském kraji se vyléčilo dalších 11 lidí, již 196

    Ve Zlínském kraji od dnešního rána přibylo 11 vyléčených z covid-19, je jich již 196. V pátek hygienici evidovali dva nově vyléčené, ve čtvrtek tři.

    Dnes také v kraji přibyl jeden potvrzený případ nákazy novým koronavirem, dosud je jich v regionu od začátku epidemie 333.

  • V sobotu se uzdravilo více lidí, než se jich nakazilo

    Od sobotního rána do odpoledních 17:25 se objevilo 11 nových potvrzených případů nákazy covid-19. Téměř třikrát vyšší byl ale počet uzdravených. V sobotu se vyléčilo 32 pacientů. Zemřeli tři lidé, a tak se celkový počet obětí covid-19 zvýšil na 276. Aktuálně v Česku zůstává 3367 nakažených.

  • V Pardubickém kraji stagnoval počet nakažených i vyléčených lidí

    V Pardubickém kraji od pátku stagnoval počet nakažených koronavirem na 277 případech. Stejně je také vyléčených lidí z nemoci covid-19, celkem 153. Vyplývá to z údajů krajské hygieny. O víkendech se ale méně testuje, proto pak může být počet lidí s pozitivním testem v následujících všedních dnech vyšší.

  • V Královéhradeckém kraji se už nakazilo 188 lidí

    Od pátku se v Královéhradeckém kraji zvýšil počet nakažených koronavirem o dva lidi, celkem se tak v regionu objevilo zatím 188 potvrzených pacientů s covid-19. Nové případy se objevily na Trutnovsku. V kraji se z nemoci už vyléčilo 159 lidí.

  • Takhle teď vypadají hraniční přechody

    Nouzový stav přinesl do Česka i uzavřené hranice. Přestože vláda postupně uvolňuje opatření, část přechodů zůstává uzavřena a na jiných panují přísné bezpečnostní podmínky. Podívejte se, jak to teď vypadá na severu Čech.

  • Na Baťův kanál se vrátila loď Morava, ale s omezením

    Letos poprvé vyplula na turisty vyhledávaném Baťově kanále výletní loď Morava. Začátek sezony je však v letošním roce kvůli epidemii koronaviru nezvyklý, proti předchozím letům je posunutý o týden. Do odvolání také platí mimořádný jízdní řád, řekla dnes ČTK kapitánka Adéla Hampalová. Loď zatím nabízí svezení mezi Spytihněví, Napajedly a Otrokovicemi na Zlínsku.

  • Zámečník: Spotřebitelé budou odkládat nákupy

    Podle ekonomického analytika České bankovní asociace Miroslava Zámečníka nedochází k rapidnímu nárůstu nezaměstnanosti v důsledku omezujících opatření i díky vládním intervencím, řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Bez veřejných investic se ale ekonomika nezotaví, protože spotřebitelé nebudou tolik utrácet. „Svoji tlumící roli sehrává program Antivirus. Je ale úplně jasné, že navzdory postupnému uvolňování a otevírání nových provozů, a zkušenost zemí z Asie v čele s Čínou to ukazuje, spotřebitelé nebudou utrácet a budou odkládat spotřebu, což poznamená návrat ekonomické trajektorie směrem k oživení,“ řekl Zámečník v České televizi.

  • Téměř polovina lidí žije teď od výplaty k výplatě

    „Aktuální situace našponovala řadu domácích rozpočtů. Data ukazují, že se většina spoluobčanů snaží chovat zodpovědně, a i když jich velký podíl žije od výplaty k výplatě, pokouší se dále nezadlužovat,“ okomentoval jednatel Fair Creditu Tomáš Konvička průzkum z konce dubna, který společnost provedla mezi 880 respondenty.

  • V pátek se mnohem méně testovalo

    V pátek proběhlo 4416 testů na koronavirus, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví. Je to zhruba poloviční číslo oproti všedním dnům. Během svátků a víkendů se mnohem méně testuje.

  • Šéf asociace: O školní skupiny pro mladší žáky klesl zájem

    O školní skupiny pro mladší školáky, které by měly začít fungovat od 25. května, nemají rodiče po seznámení s podmínkami jejich fungování velký zájem. ČTK to řekl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Podle něj řadu rodičů a dětí odrazuje to, že nanejvýš patnáctičlenné skupiny budou moci tvořit děti z různých tříd i ročníků a často je nepovedou třídní učitelé. Situace v různých školách se podle něj může lišit, ve své škole odhaduje přihlášení asi třetiny žáků.

  • Žáci se doma učí více, ale s menším efektem

    Od 11. března se kvůli opatřením proti koronaviru musí žáci a studenti v České republice vzdělávat doma. Podle výzkumu UNICEF však efektivita poklesla, necelé polovině dětí dokonce školní docházka chybí. Více v článku Petra Juny:

  • V Brně v nemocnici u sv. Anny zemřel pacient s covid-19

    Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zemřel v pátek pacient s covid-19. Zůstává zde ležet jediný nakažený v těžkém stavu na plicní ventilaci, uvedla v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Dana Lipovská. V noci přibyli na jihu Moravy dva lidé s prokázaným onemocněním, od začátku epidemie jich bylo 478, vyplývá z webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Restaurace mohou od pondělí obsluhovat na zahrádkách

    Stravovací zařízení mohou od pondělí po zhruba dvouměsíční nucené pauze obsluhovat hosty na zahrádkách. Mezi lidmi budou muset být dodržovány alespoň 1,5metrové odstupy, kromě hostů u jednoho stolu. Před usazením každé nové skupiny zákazníků musí personál dezinfikovat stůl i židle. Hosté budou moci využít toaletu v zázemí podniku, při konzumaci jídla a nápojů odpadá povinnost mít zakrytá ústa a nos. Posezení ve vnitřních prostorách kaváren, restaurací a dalších gastronomických provozů by vláda měla umožnit od 25. května.

  • Petrof omezil výrobu, čeká pokles o polovinu

    Přední evropský výrobce pian a klavírů Petrof Hradec Králové kvůli pandemii koronaviru omezil výrobu a za celý rok odhaduje snížení plánovaného prodeje o 40 až 50 procent. Zhruba dvě třetiny asi z 240 zaměstnanců jsou od začátku dubna doma za 70 procent mzdy. Přibližně 20 lidí společnost musela postupně v březnu a dubnu propustit. ČTK to řekla prezidentka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová, která je představitelkou páté generace rodiny Petrofů.

  • Od půlnoci přibyl jeden nakažený

    Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo k sobotním 8:30 novou statistiku. Potvrzených případů nákazy covid-19 je 8078, od půlnoci tak zatím přibyl jen jeden nakažený. Stejně tak i jeden nový vyléčený, těch je nyní 4414. Počet úmrtí se nezměnil, těch je 273. S nákazou se tak nyní oficiálně potýká 3391 osob v Česku.

  • Dačice odpustí poplatky za popelnice

    Dačice odpustí letos obyvatelům města poplatek za svoz odpadu. Město tím chce zmírnit ekonomické dopady koronavirové pandemie. Novináře o tom v tiskové zprávě informovalo vedení Dačic. Město počítá s tím, že odpuštěním poplatků za svoz odpadu přijde o 4,3 milionu korun.

  • Školy před příchodem žáků dezinfikují třídy a chystají lavice

    Středočeské školy před příchodem žáků dezinfikují třídy a chystají lavice, které musí mít větší rozestupy. Čekají ale příchod spíše menší části dětí. Už příští týden začnou konzultace pro deváťáky, u nich je zájem o výuku velký, řekla ČTK ředitelka kladenské Základní školy Zd. Petříka Šárka Vostarková.

Reklama

Hlavní zprávy