Hlavní obsah

Školy shánějí notebooky, kde se dá. Bude ale ještě hůře

Foto: Unsplash - Thomas Park

U škol by měla platit povinnost přejít do distanční výuky ve chvíli krizového stavu či mimořádných opatření nebo z důvodu nařízené karantény.

Reklama

Školy se snaží využít dotační program na nákup notebooků pro méně majetné žáky. Sehnat je je ale problém. Obchodníci s elektronikou varují před ještě větším nedostatkem laptopů – v současnosti jsou ještě předzásobeni.

Článek

Koronavirová krize zamíchala s nejedním zásobovacím řetězcem od roušek po droždí a domácí pekárny. V současnosti ale začínají chybět notebooky. Minimálně školy nemohou od dodavatelů sehnat dostatečný počet přenosných počítačů.

Minulý měsíc vláda schválila povinnost výuky na dálku, která se týká krizového stavu či uzavření škol z nařízení Ministerstva zdravotnictví nebo krajské hygienické stanice. Vláda taktéž schválila příspěvek ve výši 1,2 miliardy na nákup notebooků pro nemajetné žáky. Každá škola by měla pro tyto účely dostat 20 tisíc korun na jednoho učitele.

„Měli jsme jiný program, u kterého jsme potřebovali vybavit počítačovou učebnu, a už v té době – zhruba měsíc před vládním nařízením – byl problém sehnat třicet stejných kusů,“ popisuje pro Seznam Zprávy ředitelka základní školy v Mníšku pod Brdy Michaela Pažoutová.

„Nyní to řešíme (nedostatek počítačů, pozn. red.) tím, že jsme vypsali nové výběrové řízení a dali jsme tam více specifikací. To znamená, že nebude například padesát stejných zařízení, ale dvacet až třicet. Možná to pak ty firmy dají dohromady,“ doufá Pažoutová.

Další problém podle ředitelky nastane, pokud Ministerstvo školství vypíše tento dotační program pouze do konce letošního roku. Kvůli malé nabídce by pak školy této pomoci nemohly využít. Jak Pažoutová dodává, využívají přitom specializované dodavatele i normální obchodníky s elektronikou.

Nárůsty o stovky procent

„Na počátku září vzrostl prodej notebooků o téměř 35 procent,“ potvrzuje mluvčí společnosti Alza Daniela Chovancová. „Se školami aktivně jednáme, řešíme jejich aktuální potřeby a jsme připraveni pomoci jim s digitalizací a přípravou na distanční výuku. Prodeje IT vybavení pro školy na jaře rostly několikanásobně. U notebooků to bylo meziročně o přibližně 300 procent, u sluchátek o 150 procent a rekordní čísla vykazovaly webkamery, které vyrostly o více než 1300 procent. Zvýšený zájem stále přetrvává,“ upřesňuje Chovancová. Alza také v minulosti spustila akci „Pro školy a stát“, která nabízí výhodnější ceny pro vzdělávací instituce.

Enormní zájem hlásí i Datart. „Za poslední měsíce je poptávka v kategorii notebooků až dvojnásobně vyšší,“ říká pro Seznam Zprávy Eva Kočicová, tisková mluvčí firmy. „V posledních dnech objednávky ze škol rostou, a to především objednávky notebooků,“ potvrzuje zájem škol. Cena notebooků na trhu podle ní začala růst, ale koncový zákazník to zatím nepocítil.

„Dodavatelé postupně začali zdražovat, a to jak vlivem koronavirové krize, která způsobila omezení výroby v továrnách a narušení dodavatelského řetězce, tak vlivem kurzovního vývoje,“ vysvětluje mluvčí Datartu. Nikdo z oslovených obchodníků své notebooky prozatím nezdražoval.

„Zvýšený zájem o notebooky a počítače je patrný již od samotného března a v posledních týdnech ještě roste. I kvůli vypsanému programu Ministerstva školství je v současné době zájem o notebooky ve srovnání s loňským rokem několikanásobný,“ přidává se Pavla Hobíková, tisková mluvčí Mall.cz. U webkamer a mikrofonů je podle ní nárůst až stonásobný.

„Nyní opět evidujeme zvyšující se zájem kvůli dotacím od Ministerstva školství. Zároveň evidujeme zvýšenou poptávku po službách pro školství, což je přesně naše parketa, kdy samostatně či s partnery nabídneme několik služeb,“ uvedla Michaela Balarinová, tisková mluvčí CZC. „Dostatek levnějších notebooků pro školy zatím máme, ale v souvislosti se zvýšeným zájmem očekáváme nedostatek některých modelů,“ dodala.

Globální nedostatek

Podobný problém ale neřeší pouze Česká republika. S tím, jak se výukový systém musel téměř přes noc přesunout na obrazovky počítačů, se školy vypořádávají po celém světě. „Když jsme zjistili, že budeme dále provozovat distanční výuku, znamenalo to, že jsme museli dát zařízení studentům, kteří trpí finanční nouzí,“ řekla pro CNN Lara Hussainová, manažerka akademických technologií v Denver Public Schools. „Dodavatelský řetězec není vybudován tak, aby uspokojil takovou míru poptávky,“ uvedl analytik společnosti NPD Stephen Baker. „Byl bych překvapen, kdyby se něco do konce kalendářního roku plně změnilo,“ dodal.

Podle analytické firmy NPD se jedná o bezprecedentní nárůst zájmu, od dubna vzrostl o 44 procent oproti stejnému období v minulém roce. Velký nárůst CNN potvrdili i zástupci společností Asus a Hewlett-Packard.

Bude hůř

„Dodací lhůty našich produktů se každým dnem zlepšují,“ řekl Jeff Clarke, provozní ředitel Dell. Jak upřesnil, největší problém, kvůli kterému se počítače zpožďují, je nedostatek klíčových komponentů notebooků, jako jsou například křemík a tekuté krystaly do obrazovek.

„Informace z globálních trhů naznačují, že během podzimu může docházet k výpadkům dodávek notebooků. Dodaného zboží je méně a posouvá se termín dodávek. Je to způsobené nedostatkem komponentů na jedné straně a zároveň přetížením logistického řetězce z Číny,“ vysvětluje Daniela Chovancová z Alzy.

„Zásoby na trhu se postupně tenčí a dodávky nových plánovaných notebooků jsou ze strany dodavatelů ve zpoždění. S ohledem na pandemickou situaci a vývoj produkce v Asii jsme se včas předzásobili, očekáváme však, že se dostupnost notebooků na trhu bude do vánoční sezony postupně zhoršovat,“ varuje i Eva Kočicová z Datartu.

Také Mall.cz dělá podle své mluvčí v současné době vše pro to, aby si u dodavatelů zajistil co největší zásoby. „Vzhledem k dopadům pandemie na asijskou produkci ale už nyní vidíme, že u některého sortimentu a modelů dojde k výpadkům. Komplikace v dodávkách nám hlásila většina dodavatelů,“ potvrzuje Pavla Hobíková.

Podle CZC s takovým zájmem nikdo nepočítal. „Myslíme si, že ke konci roku se bude situace spíše zhoršovat, protože v dlouhodobých plánech na sezonu nikdo nepočítal s tak výrazným zájmem ze strany základních škol,“ říká Michaela Balarinová.

Reklama

Doporučované