Hlavní obsah

Školy, tábory i pláže. USA se chystají na očkování mladistvých

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v úterý schválil použití vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech pro děti od 12 do 15 let. Cílem bude podle odborníků naočkovat děti před návratem do škol po prázdninách.

Článek

Očkování osob mladších šestnácti let, pro které byla vakcína k dispozici pro nouzové použití, bude moci začít poté, co federální výbor pro očkování vydá konečné doporučení. Podle agentury AP by to mohlo být již ve středu. Tento krok otevírá dveře pro naočkování dalších 5 % Američanů (téměř 17 milionů lidí) a 85 % americké populace tak bude mít nárok na očkování, píše CNN.

Snížit věkovou hranici pro použití americko-německé vakcíny Pfizer/BioNTech ze 16 na 12 let se minulý týden jako jedna z prvních zemí na světě rozhodla Kanada. Příslušnou žádost posuzuje také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která by podle agentury DPA mohla vydat stanovisko začátkem června. Rozhodnutí FDA bylo s napětím očekáváno především zástupci rodičů, škol a učitelů. Naočkování dětí, jimž dosud schválené vakcíny nebyly určeny, je podle epidemiologů zásadní pro plný návrat k normalitě po pandemii covidu-19.

Na očkování zatím nemladší skupiny se začínají chystat státy napříč USA. Podle deníku The New York Times se snaží přijít na nejšetrnější a nejúčelnější způsoby, jak oslovit mladší adolescenty i jejich rodiče, jejichž souhlas je obvykle vyžadován. Zdravotníci mají očkování nabízet kromě škol a ordinací pediatrů také na letních táborech, v parcích nebo dokonce na plážích.

Přístup se pak liší v každém státě. Například v Connecticutu zdravotníci a pracovníci ve školství při očkování osob starších 16 let vytvořili podle deníku až „večírkovou atmosféru“, kdy se očkování účastnil i DJ nebo zde byl prostor pro focení selfie. Místní úřady si jsou ale předem vědomy, že při očkování mladších dětí budou muset přístup změnit. Především se chtějí zaměřit na komunikaci s rodiči, mnoho z nich má totiž z očkování svých dětí v tomto věku obavy, píší The New York Times. Očkovat také plánují v příjemných prostředích, například v zábavních parcích, na táborech nebo na plážích.

Jinou strategii zvolily úřady v Columbusu v Ohiu. Zde budou zdravotníci jezdit s mobilní očkovací jednotkou po čtvrtích „podobně jako se zmrzlinovým vozem“, cituje deník městskou komisařku pro zdraví doktorku Mysheiku Robertsovou. Primárně na očkování ve školách se naopak zaměřil stát Colorado. Několik posledních týdnů se v Denveru očkuje na šesti veřejných školách. Během víkendových dnů se zde naočkuje 150 až 400 osob.

Jiné státy považují za nejlepší prostor pro očkování mladistvých ordinace pediatrů. Právě s pediatry ve své očkovací strategii počítá také americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Dětští lékaři jdou podle CDC v nejlepší pozici pro odpovídání na otázky mladých pacientů i jejich rodičů. Pediatři navíc mají zkušenosti s běžným očkováním dětí a podle průzkumů jsou nejdůvěryhodnějším zdrojem domácností ohledně zdravotnických informací.

Prezident Spojených států Joe Biden minulý týden oznámil plány dodávat dávky vakcíny Pfizer přímo do ordinací pediatrů a uvedl, že do očkovací strategie je zahrnuto také asi 20 000 lékáren.

Jaký bude zájem o vakcínu u mladší generace ale stále není zcela jisté. Z počátku očkování by mohl být vysoký, dále by ale mohl klesat rychleji než u zbytku populace, píše deník New York Times. Například pokud rodiče odmítají očkování, stojí před pediatrem obtížný úkol, taktéž je někdy problematická situace u rozvedených párů, které se na očkování neshodnou. Mnoho teenagerů se také podle deníku obává očkování nebo se nepovažuje za rizikovou skupinu.

Na adresu Spojených států zaznívá po tomto rozhodnutí také kritika. Jiné části světa totiž aktuálně bojují nejen s nedostatkem vakcín, ale také s vysokými nárůsty počtu nakažených. Podle kritiků jde tak o další důkaz nerovnoměrného rozdělení vakcín. Podle údajů Světové zdravotnické organizace země s vysokým nebo středním příjmem představují 53 procent světové populace, tyto státy dostaly 83 procent vakcín, zatímco země s nízkým a nižším středním příjmem, které tvoří 47 procent světové populace, dostaly jen 17 procent vakcín, informuje CNN.

Spojené státy dosud podle dat The New York Times vyočkovaly celkem 261 599 381 dávek používaných vakcín. Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo 46 procent Američanů, kompletně naočkováno je 35 procent americké populace.

Reklama

Související témata:

Doporučované