Hlavní obsah

Skončete s vydáváním covidových opatření, radí Vojtěchovi noví poradci

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) si nechá v právních otázkách poradit od odborníků ze skupiny Covid a právo.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví nově spolupracuje se skupinou Covid a právo, kterou vede bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Doporučuje konec mimořádných opatření a návrat k normální legislativě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pátek 10. září Městský soud v Praze zrušil část dalšího z řady opatření Ministerstva zdravotnictví, tentokrát ohledně udělování víz a dlouhodobých pobytů. Ještě ten den ho ale úřad vydal v podstatě ve stejné podobě znovu.

„Praxe, že ministerstvo vyhlašovalo pravidla, o nichž vědělo, že je soudy zruší, je nepřijatelná. To je průšvih, který vůbec nemá nastat. Právní stát se rozpadne, pokud by se takto postupovalo častěji,“ varuje právnička Daniela Kovářová.

Bývalá ministryně spravedlnosti ve vládě Jana Fischera vede skupinu právníků a dalších odborníků pod názvem Covid a právo, která bude nově radit Ministerstvu zdravotnictví. A jedním z prvních doporučení je právě přestat s opakovaným vyhlašováním ochranných a mimořádných opatření, kterými úřad od začátku pandemie omezuje život v Česku.

A to v situaci, kdy počty nakažených začaly výrazně stoupat. Například uplynulý víkend byl nejhorší od poloviny května. V sobotu přibylo 550 nakžených, v neděli pak 314. Reporodukční číslo R se pak vyhouplo na hodnotu 1,36. Podrobnosti ZDE.

„Pryč je doba, kdy bylo třeba ze dne na den přijímat mimořádná opatření. To je naše hlavní doporučení,“ pokračuje Kovářová, „argument, že si na to ministerstvo možná zvyklo, protože je to praktické, mi nepřipadá jako přijatelné odůvodnění.“

Podle Kovářové by tak Ministerstvo zdravotnictví mělo opět začít využívat klasický legislativní proces, tedy zákony, vyhlášky nebo vládní nařízení. Bude ale záležet pouze na úřadu ministra Adama Vojtěcha (za ANO), zda se doporučeními nové poradní skupiny bude řídit.

„Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se zakladatelkou skupiny Covid a právo paní Kovářovou probrali zejména aktuální právní diskuzi kolem vydávání mimořádných opatření ministerstva,“ popisuje téma setkání z konce září mluvčí Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Konference i nový krizový zákon

Skupinu Covid a právo tvoří mimo Kovářové advokáti Petr Toman, Anna Márová nebo Karolína Peake, rovněž také bývalá ministryně obrany ve vládě Petra Nečase, ale také psycholog Oswald Schorm nebo lektorka Kamila Bobysudová.

Pryč je doba, kdy bylo třeba ze dne na den přijímat mimořádná opatření. To je naše hlavní doporučení.
Daniela Kolářová, právnička, vedoucí skupiny Covid a právo

Vyjma návratu ke klasickému legislativnímu procesu bude Kovářová ministerstvu doporučovat, aby se oprostilo od nařizování a vyhlašování velmi podrobných omezení pro jednotlivé životní situace a šlo spíše cestou doporučení. Podle ní stát stejně vyhlášená opatření nekontroluje a jejich dodržování nevymáhá, takže postrádá smysl jejich vyžadování.

„Jestliže třetina společnosti pravidlo nedodržuje, tak je špatné to pravidlo. Nemůžete přijmout opatření, o němž už dopředu víte, že ho třetina společnosti nebude dodržovat. To jste v tom případě krátkozraký zákonodárce. Naše stanovisko tedy zní přejít k doporučení,“ uvažuje Kovářová.

Prvním konkrétním krokem spolupráce mezi Ministerstvem zdravotnictví a externí odbornou skupinou by měla být organizace konference mapující vliv pandemie na české právo. Konat by se mohla koncem listopadu.

„Pan ministr velmi oceňuje snahu této skupiny ministerstvu pomoci a váží si podnětů a doporučení, které mu skupina předložila. Na setkání se domluvil s paní Kovářovou na spolupráci, a to v podobě pomoci s revizí zdravotnické části krizového zákona a na uspořádání odborné konference mapující vliv pandemie na české právo, jejíž závěry by mohly vést ke zlepšení stávající legislativy,“ doplňuje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Köppl.

Právě z odborné konference by měla vyplynout i plánovaná úprava krizového zákona. Dosud platícímu pandemickému zákonu totiž vyprší platnost na konci února 2022. Podle Kovářové se krizový zákon ukázal být sice dostatečným nástrojem pro potřeby povodní, už ne ale jako odpověď na pandemii nebo jakoukoliv jinou katastrofu, která může Česko potkat. Skupina Covid a právo počítá s tím, že by část právní úpravy se zaměřením na pandemii připravila jako pracovní návrh.

„Nedělám si iluze. Covid a právo není žádný výkonný orgán. My nemůžeme nic jiného než navrhovat a doporučovat. Návrhy budou na stole a nechť Ministerstvo zdravotnictví zváží, jestli je použije, nebo ne,“ dodává Kovářová.

Reklama

Doporučované