Hlavní obsah

Skončí jako Rath, nebo Jermanová? Budoucí hejtmanka má strach

Reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Budoucí hejtmance Petře Peckové z hnutí STAN jsme dali splnit tři úkoly.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Podrobili jsme budoucí hejtmanku protikorupčnímu testu. „Samozřejmě mám strach, že nedohlédnu do všech koutů, i když se budu snažit,“ říká Petra Pecková z hnutí STAN, vítězka voleb ve středních Čechách.

Článek

Osud jejích předchůdců a předchůdkyň je pro budoucí středočeskou hejtmanku Petru Peckovou varováním. Pětačtyřicetiletá žena ví, že míří do křesla, které je označováno jako „nejhorší job v české politice“. A z něhož ještě nikdo neodešel se ctí.

„Samozřejmě mám strach. Kdybych neměla strach, tak bych asi nebyla normální. Byla bych psychopat, ale psychopat fakt nejsem. Ale já ty věci opravdu chci změnit, v dosavadní kariéře se mi to dařilo,“ říká Pecková, která je už šest let starostkou čtyřtisícového městečka Mnichovice.

Proč takové obavy? Na řízení největšího a složitého kraje, který disponuje rozpočtem 30 miliard korun a skoro žádnou soudružností jednotlivých částí, se už spálili politici z mnoha stran.

David Rath z ČSSD, aktér obří korupční kauzy, skončil na sedm let ve vězení. Končící hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO dopadla lépe, ale funkci opouští s ostudou, s nálepkou papaláška. „Já jsem holka z vesnice, mám dost bytelný základ,“ věří Pecková, že jí se z nové funkce hlava nezamotá.

Kromě řešení problémů s rozbitými silnicemi, chybějícími lékaři nebo místy ve školách na ni také čekají nástrahy v podobě různých kmotrů a nejpodivnějších zájmů. Třeba bývalý hejtman Petr Bendl z ODS musí dodnes odpovídat na otázky, proč miliardáři Babišovi udělil dotaci 50 milionů korun na Čapí hnízdo z peněz určených na pomoc malým a středním podnikatelům.

„Samozřejmě stát se může leccos. I to, že nedohlédnu do všech koutů, i když se budu snažit. Ale šestnáct let jsem byla investigativní novinářka, co točila kauzy plné šíbrů. Tak doufám, že si alespoň dokážu sehnat informace a hned tak mě nikdo nenapálí,“ doufá Pecková, jež před vstupem do politiky pracovala jako reportérka a později i scenáristka a režisérka televizních pořadů Občanské judo a Na vlastní oči.

Podívejte se na reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí, kde jsme se snažili Petře Peckové usednutí do horkého křesla ještě rozmluvit.

Celý díl pořadu Šťastné pondělí vysílá Televize Seznam každé pondělí ve 20:55. Jednotlivé rubriky pak samostatně v následujících dnech publikujeme na webu sz.cz. Další díly Šťastného pondělí Jindřicha Šídla a jeho kolegů, Václava Dolejšího s Konstantinem Sulimenkem, můžete sledovat zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku nebo Twitteru.

Reklama

Doporučované