Hlavní obsah

Skončí Lukašenkův režim? Bělorusko možná píše historii

Svjatlana Cichanouská na čtvrtečním mítinku v Minsku.Video: AP

 

Reklama

Desítky tisíc lidí se v Minsku shromáždily na podporu prezidentské kandidátky Svjatlany Cichanouské, a to i přes neustávající tvrdé zákroky proti opozici. Šlo zřejmě o největší demonstraci, jakou země za posledních 10 let zažila.

Článek

Svjatlana Cichanouská je momentálně považována za hlavní rivalku stávajícího běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho autoritářského režimu. Lukašenko se ve volbách, které jsou naplánovány na 9. srpna, bude ucházet již o své šesté funkční období, informuje web Meduza.

„Jako svůj cíl vidím sjednocení všech sil pro vyřešení hlavního úkolu: změna moci a uspořádání spravedlivých voleb,“ uvedla Cichanouská pro již zmiňovaný web. Bělorusům chce dát šanci si zvolit nové politiky, kteří budou mít jasně definované názory a programy. Zároveň podotkla, že právě spravedlivé a svobodné volby by zemi mohly otevřít dveře pro větší spolupráci se západními zeměmi.

I když je Cichanouská v politice nezkušená a sama o sobě prohlašuje, že není političkou, občany do ulic dokázala přivést již několikrát. Ve čtvrtek jich ovšem přišlo dosud nejvíce. Počet podle organizace pro lidská práva Viasna překonal hranici 60 tisíců a přítomní Bělorusové tak píší dějiny; šlo o největší opoziční protest za poslední dekádu.

Lidé, kteří se shromáždili na minském náměstí a volali po změně, byli „vyzbrojeni“ nafukovacími balonky se slogany nebo vlaječkami s vyobrazenými symboly opoziční kampaně, informoval list The Moscow Times s odkazem na text agentury AFP.

Lukašenkův režim během uplynulých týdnů zatknul několik aktivistů, novinářů i blogerů. Organizace Human Rights Watch uvádí, že od května do července bylo zatknuto nejméně 1100 lidí, kteří se scházeli na poklidných akcích spojených s volbami, dále pak například bylo rozdáno několik set pokut.

Cichanouská kandiduje místo svého manžela Sjarheje, opozičního blogera, kterého policie zatkla na konci měsíce května a kandidatura mu byla zakázána. Stejný osud potkal i další uchazeče o prezidentský post, jiní byli odmítnuti volební komisí. S tím souvisí i jeden z hlavních bodů programu Cichanouské, kterým je propuštění politických vězňů.

Sjarhej Cichanouský byl zároveň ve čtvrtek obviněn ze spolupráce se zadrženými ruskými žoldnéři, o kterých jsme informovali již dříve. Spolu s ním se podle úřadů měl na spiknutí podílet další Lukašenkův odpůrce Mikalaj Statkevič. Jejich cílem mělo být vyvolání masových nepokojů před blížícími se srpnovými volbami. Cichanouská odmítla, že by ona či její manžel měli se zadrženými muži a jejich plány cokoliv společného.

Agentura Reuters ve čtvrtek informovala o vyjádření ruského velvyslance v Bělorusku. Podle něho měli Rusové zemí pouze projíždět do nejmenovaného státu a záležitosti Běloruska měly jít zcela mimo jejich zájem. Podle některých zdrojů šlo o ruské žoldnéře z nechvalně proslulé Vagnerovy armády mířící do Libye.

„Podle informací, které ještě musí být potvrzeny, by Rusové mohli být zaměstnanci soukromé bezpečnostní agentury, která byla pověřena střežením energetické infrastruktury a zdrojů v zahraničí. Určitě ale ne v Bělorusku,“ uvedl velvyslanec.

Bělorusko se k celé záležitosti ovšem staví jinak, jak píše Reuters. Skupinu třiatřiceti údajných žoldnéřů totiž podezřívá z plánování teroristických činů na svém území.

Reklama

Doporučované