Hlavní obsah
Online

Vláda vyhlásila nouzový stav. Bude platit dalších 14 dní

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko: Hejtmani se s vládou dohodli na vyhlášení nového nouzového na dalších 14 dní, ale za určitých podmínek. Více ZDE. Vláda odpoledne nouzový stav skutečně vyhlásila.

- Česko: Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil v otevřeném dopise vládě případné opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny za protiústavní. Týká se to podle něj i případu, kdy o nouzový stav požádají hejtmani.

- Česko: Za sobotu přibylo v Česku celkem 5118 nakažených. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 5456, z toho 1086 je v těžkém stavu. Koronavirus si v České republice vybral už přes 18 tisíc obětí. Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se původně měla v Česku řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, se dnes po měsíci vrátil na nejvyšší stupeň. Vzrostl ze sobotních 73 bodů na 77 bodů ze sta. Více ZDE.

- Německo: Německo od půlnoci oficiálně obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou a je za to terčem kritiky. Konkrétně to řekla evropská komisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová, podle které uzavírání hranic situaci nevyřeší. Saský premiér Michael Kretschmer ale uvedl, že uzavření hranic považuje za nevyhnutelné.

Vývoj dění jsme sledovali také v sobotu:

  • Prymula: S využitím ruské vakcíny Sputnik už mám problém i já

    Epidemiolog v minulosti prosazoval možnost, že by se Česko zásobilo ruskou vakcínou bez schválení na evropské úrovni. Teď vyzdvihuje čínskou vakcínu. „Nikdo nechce, aby se používala vakcína, o které nebudeme nic vědět. Určitě to musí schválit minimálně náš SÚKL nebo Evropská léková agentura (EMA), ale musíme mít data. A ty nemáme. V Srbsku a Maďarsku mají nějaká data, ale nejsou to data dostatečná. A to je i pro mě problém,“ řekl v televizi CNN Prima News Prymula.

  • Německo rozšíří výjimku pro pendlery

    Německo s účinností od středy rozšiřuje výjimku z karantény pro české a tyrolské pendlery, denní dojíždění umožní všem důležitým profesím. V neděli to oznámilo spolkové ministerstvo vnitra. Určení důležitých profesí je podle něj odpovědností zemských vlád Saska a Bavorska. Německo od neděle považuje Českou republiku a také rakouské Tyrolsko za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru.

  • Právníci: nový nouzový stav je protiústavní

    Nové vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů na 14 dní v celé ČR je podle ústavního právníka Jana Wintra protiústavní.

    Fakticky jde podle něj stále o pokračování dosavadního nouzového stavu, které Sněmovna tento týden odmítla. To, že o nouzový stav nyní požádali hejtmani a že ho vláda vyhlásila na 14 dnů, podle Wintra na situaci nic nemění. Za protiústavní považuje krok vlády i odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Podle politologa Josefa Mlejnka z Univerzity Karlovy jde ovšem o nejméně špatné řešení ze všech špatných, která jsou k dispozici.

  • Babiš: rozvolňování není v dohledné době reálné

    Epidemická situace v Česku podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v dohledné době neumožní rozvolňování opatření proti covidu-19. Babiš to v neděli uvedl ve svém tradičním nedělním videu na sociálních sítích. Na jednotkách intenzivní péče je situace kritická a po rozvolnění by se stala nezvladatelnou, řekl premiér.

    Babiš poděkoval hejtmanům, na základě jejichž žádosti v neděli kabinet vyhlásil na příštích 14 dní nový nouzový stav, který naváže na končící současný stav nouze. „Rozvolnění by přineslo obrovské zvýšení kontaktů a další nekontrolovatelné šíření nákazy,“ řekl premiér. V dohledné době je podle něj vyloučené.

  • Lyžařská střediska v Itálii v pondělí neotevřou, rozhodla vláda

    Italská vláda na poslední chvíli zrušila otevření lyžařských středisek naplánované na pondělí. Ministr zdravotnictví Roberto Speranza rozhodnutí odůvodnil zvýšeným nebezpečím šíření nových variant koronaviru.

    V pondělí se měly rozjet vleky a lanovky například ve známých střediscích Livigno a Bormio. Povolení zahájit sezonu původně dostali provozovatelé sjezdovek v takzvaných žlutých oblastech, kde je mírné riziko šíření koronaviru.

  • Politologové: Není jasné, kdo na nouzovém stavu „politicky“ vydělal

    Vyhlášení nového nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů je podle politologů výsledkem selhání vlády při vyjednávání s opozicí.

    Dalším důvodem je podle politologa Josefa Mlejnka z Karlovy univerzity také to, že opozice nedohlédla potenciální dopady epidemie v případě rozvolnění opatření proti covidu-19. Podle politologa Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu v Praze budou nyní hejtmani z vládních stran více tlačit na to, aby se vláda snažila s opozicí lépe domluvit.

    Kdo je vítězem situace, se zatím nedá říct, shodli se oba politologové.

  • Asociace vlekařů: Menší střediska už tuto sezonu asi neotevřou

    Provozovatelé lyžařských areálů jsou zklamaní, že nemohou od pondělí spustit vleky. Doufali, že vláda zmírní restriktivní opatření. Některé menší areály tak podle šéfa Asociace horských středisek Libora Knota v sezoně kvůli koronaviru možná ani neotevřou.

    „Popravdě jsme čekali, že by to mohlo dopadnout, protože dlouhodobě někteří ministři opakovali, že vleky velké epidemické riziko neznamenají. Zároveň běží jarní prázdniny,“ řekl Knot.

    Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem.

  • Havlíček: nové kompenzace budou stát 25 miliard měsíčně

    Nový plošný systém kompenzací, který vláda schválila tento týden, je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mimořádně velkorysý.

    Bez záruk bude čítat 20 až 25 miliard korun měsíčně. Jednání o nastavení tohoto režimu náhrad se účastní hlavní oborové svazy a asociace, řekl Havlíček na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu.

  • Babiš: uvolnění nočního zákazu vycházení nedovoluje síla pandemie

    Zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 5:00 v nově vyhlášeném nouzovém stavu dál platí, o požadavku na změnu bude vláda jednat s opozicí. Současná epidemická situace podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nyní nedává možnost rozvolňovat. Požadavek opozice posuzovali experti ministerstva zdravotnictví, uvedl v neděli Babiš po mimořádném zasedání vlády.

    Vláda podle Babiše nebude „dělat handly“, když to epidemická situace nedovoluje. O možnostech a pravidlech pro změny, které by se mohly odehrát například v maloobchodu, bude vláda jednat s opozicí v úterý. Nouzový stav vláda nově vyhlásila po žádosti hejtmanů na dva týdny.

  • Vláda v novém nouzovém stavu otevře úřady

    V nově vyhlášeném nouzovém stavu vláda upravila provoz úřadů, mají fungovat podle normálních úředních hodin, aby mohli lidé využívat jejich služeb. Otevřou se také výdejová okénka knihoven. Po mimořádném jednání vlády to uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Po dohodě s hejtmany vláda vyhlásila nouzový stav od půlnoci na pondělí na dva týdny. Opatření týkající se aktivit pro volný čas či kultury budou platit nadále, doplnil Havlíček.

    Nově bude možné vykonávat komisionální zkoušky, vláda uvolní také rozhodování orgánů právnických osob, které je nyní omezeno počtem lidí, kteří se mohou stýkat.

  • Nouzový stav se prodlužuje o 14 dní

    Vláda podle informací ČTK na základě žádosti hejtmanů vyhlásila na 14 dní v celé České republice nouzový stav kvůli epidemii covidu-19. Nový stav nouze potrvá do 28. února. Začne o dnešní půlnoci a naváže tak na dosavadní nouzový stav, který ve stejnou dobu skončí.

    Všichni hejtmani, včetně pražského primátora, požádali vládu o vyhlášení nouzového stavu na území svého kraje po dopoledním jednání s ministry.

    Na trvání nouzového stavu je navázána většina opatření vlády proti covidu-19, bez jeho trvání by musel kabinet restrikce vyhlásit podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. Podle ministrů by však taková pravidla byla při současném vývoji epidemie nedostatečná.

  • Bez roušek, bez rozestupů. Tři sta lidí protestovalo proti vládě

    Na startu pražského Valentinského pochodu proti protiepidemickým nařízením vlády se dnes na Újezdě sešly tři stovky lidí. Pochod zamířil po 16:00 na Petřín. Lidé nesli vlajky či plakáty s hesly proti nouzovému stavu a za návrat dětí do škol. Zpravodaj ČTK na místě viděl, že účastníci akce nedodržovali rozestupy a část z nich neměla ani roušky.

    Dnes má být po celé zemi 15 Valentinských pochodů. Akce se konají pod hlavičkou iniciativy Chcípl PES, která sdružuje podnikatele protestující proti vládním opatřením. V sobotu se v Brně konal za podpory této iniciativy pochod k domu ministra školství Roberta Plagy (ANO).

  • Vakcínu v Británii dostalo 15 milionů lidí

    V Británii alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo 15 milionů lidí, oznámila v neděli tamní vláda. List The Guardian na svých internetových stránkách píše, že se kabinetu podařilo dosáhnout cíle nabídnout do 15. února očkování lidem ze čtyř skupin považovaných za nejvíce ohrožené.

    „Dosáhli jsme významného milníku,“ řekl konzervativní premiér Boris Johnson. „Nikdo neusíná na vavřínech, před námi je ještě dlouhá cesta, která bezpochyby nebude bez problémů,“ uvedl také. Británie začala s plošným očkováním proti covidu-19 loni 8. prosince. V zemi jsou nyní k dispozici tři různé vakcíny. Obě dávky, které podle expertů zajišťují plnou ochranu, dostalo zatím asi 535 000 lidí.

  • Srbsko darovalo Severní Makedonii vakcíny

    Srbsko v neděli darovalo sousední Severní Makedonii téměř 5000 vakcín proti covidu-19. Skopje tak může začít očkovat ještě dříve, než přijdou vakcíny, které si samo objednalo. „Díky této dodávce budeme schopni naočkovat všechen zdravotnický personál z covidových center,“ řekl v neděli severomakedonský premiér Zoran Zaev a poděkoval svému severnímu sousedovi. Krok označil za akt solidarity srbského národa s národem Severní Makedonie.

    Srbsko poslalo do Severní Makedonie očkovací látku od americké firmy Pfizer a německé společnosti BioNTech. Srbský premiér Aleksandar Vučić, který byl spolu se Zaevem za mrazu přítomen jejímu slavnostnímu předání na hraničním přechodu Tabanovce, uvedl, že Bělehrad získal od Pfizeru k takovému kroku povolení. Srbsko do sousední země dodalo 4680 balení, která umožní ve dvou fázích oočkovat 2340 lidí. Podle Zaeva je to první část celkem dohodnutých 8000 dávek.

  • Německo zajímá epidemiologický úspěch v ČR

    Úspěšnost v boji s pandemií nemoci covid-19 je to hlavní, co Německo nyní zajímá, proto Berlín uvítá každé řešení, které povede ke snížení míry infekce v Česku. ČTK to v neděli řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

    Německo a obzvláště Bavorsko se Saskem velmi bedlivě sledují, jak se epidemická situace v Česku vyvíjí a jak proti pandemii úřady a vláda postupují. „Možné neprodloužení nouzového stavu zatím komentovali premiéři Saska a Bavorska s obavami, že v takovém případě by byly snahy a opatření přijímané v Česku a Německu do značné míry nekompatibilní,“ řekl Kafka.

  • Nemocnice v Praze odložily od března tisíce operací

    Pražské nemocnice kvůli epidemii koronaviru v posledních 12 měsících odložily zhruba polovinu plánovaných neakutních operací. Jde o tisíce zákroků. Vyplývá to z vyjádření, které ČTK poskytli zástupci nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo od února 2020 nemocnicím už třikrát omezit péči, kterou lze odložit. Záměrem vždy bylo uvolnit lůžka pro pacienty s covidem-19.

  • Polsko: V Zakopaném opět řádili lidé rozjaření uvolněním zákazů

    Zakopané, hlavní středisko na polské straně Tater, zažilo druhou bouřlivou noc v řadě. Tamní policisté měli hodně práce kvůli neukázněným turistům, kteří se do města sjeli na víkend po pátečním částečném uvolnění protikoronavirových opatření. Otevřely se penziony a hotely, obsazeny mohou být ale jen z poloviny. Lidé také mohou na sjezdovky nebo do bazénů.

    Kromě dalších víkendových hostů se na pěší zónu Krupówki vydali po skončení závodů ve skocích na lyžích fanoušci v Polsku tohoto nesmírně oblíbeného sportu. Lidé zpívali s pouličními muzikanty, tančili. Nedodržovali ovšem bezpečné rozestupy, mnozí si nenasadili roušky. Policie odhaduje, že na Krupówki vyrazilo několik tisíc lidí, někteří z nich se prý chovali agresivně a chtěli se se strážci pořádku prát.

  • Policie v Bavorsku nepustila přes hranice prozatím 288 lidí

    Německá policie na bavorsko-českých hranicích od půlnoci zkontrolovala 717 lidí, z nichž 288 do Bavorska nevpustila. Na tiskové konferenci to oznámila spolková i bavorská zemská policie. Provoz je podle policie klidný. Německo od dnešního dne výrazně zpřísnilo podmínky vstupu do Německa poté, co zařadilo Českou republiku na seznam zemí s výskytem nebezpečných mutací koronaviru.

  • Hejtman Kulhánek: Prodloužení nouzového stavu je jediné řešení

    Karlovarský kraj stejně jako ostatní kraje žádá vládu o opětovné vyhlášení nouzového stavu. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) je to pro koronavirovou infekcí postižený kraj jediné řešení. „Pokračování nouzového stavu je při stálém přehlcení jednotek intenzivní péče po celé zemi a zvlášť v našem regionu jediné řešení. Byl bych velmi rád, kdyby se to naši občané snažili pochopit, a děkuji všem za trpělivost. Nemůžeme nechat zdravotnický systém, aby se zhroutil a ohrozilo by to zdraví mnoha lidí,“ řekl ČTK Kulhánek.

  • Povinné testování ve školách je na hraně zákona, říkají právníci

    Na jednu stranu je testování žáků logickým krokem, jak jim co nejrychleji umožnit, aby se mohli vrátit do lavic. Na tu druhou ale taková povinnost balancuje na hraně práva na zdraví a vzdělání.

Reklama

Hlavní zprávy