Hlavní obsah

Babiš to schválně před volbami zazdil. Máme recept, jak na covid, říká Bartoš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Pětice stran, které chtějí sestavit příští vládu, zřejmě už příští týden dokončí koaliční smlouvu. Je reálné, že ji opravdu stihnou? A jak do jednání zasahují rozpolcení Piráti?

Hostem Ptám se já byl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Předvolební koalice, které plánují vytvořit příští vládu, ladily tento týden programové otázky a koaliční smlouvu chtějí mít hotovou už začátkem listopadu. Rozdělení ministerských křesel zástupci pětice stran zatím komentovat příliš nechtějí. Jasný tak zůstává pouze příští možný premiér, předseda ODS Petr Fiala.

Komplikace podle zákulisních informací řeší koalice PirSTAN. Problémem je údajně nejasný postup Pirátů. O jejich zapojení do kabinetu stejně jako o koaliční smlouvě by mělo ještě debatovat celostátní pirátské fórum. Jisté tak ještě není, jestli strana s nejmenším zastoupením ve Sněmovně do vlády vůbec půjde.

Někteří její členové a členky jsou totiž vůči angažmá ve Strakově akademii skeptičtí. Obávají se o zachování pirátského programu a také příliš velkých kompromisů, ke kterým by strana musela ve vládě s pravicovou ODS přistoupit.

Jak silné konflikty řeší Piráti se svým koaličním partnerem kvůli vládnímu vyjednávání? A je pořád na stole i varianta, že nakonec skončí v opozici?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Platí, že Piráti budou součastí budoucí vlády? Odpovídal Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

01:00  Chtěl bych rozptýlit dezinformace, že nejednáme transparentně. My jsme si dali ruku na to, že nebudeme pouštět informace z jednání. Priority máme nastavené jednoznačně. Postupujeme podle koaliční smlouvy. Ta počítala s určitými poměry. Například my měli mít dva členy vlády na jednoho za STAN. To samozřejmě po volbách neodpovídá realitě. Ale shoda je, že bychom měli mít rovnocenné, férové zastoupení. Nechci říkat, kolik míst, protože zatím není jasné, kolik ministerských postů bude celkem.

05:30 – Naše priority jsou jasné od začátku. Nechci ale teď říkat, která ministerstva chceme nebo nechceme. To je skutečně záležitost jednání s partnery a odkrývat teď karty by nebylo fér vůči nim. A ano, případné mé angažmá na ministerstvu pro místní rozvoj by dávalo smysl, protože jsem se tomuto segmentu věnoval. Ale dokud není dojednáno vše, není dojednáno nic.

07:45 – Vstoupili jsme do jednání s cílem sestavit vládu. Na našem vyjednávacím týmu je vyjednat co nejvíce z našeho programu. A pak to bude schvalovat naše celostátní fórum. A nebaví mě, že pořád někdo zpochybňuje, že nechceme jít do vlády nebo že jsme rizikoví.

12:30 – Klouzavý mandát máme v koaliční smlouvě se STAN. A chceme ho i v programovém prohlášení vlády. Až bude schválen, tak bych se toho držel. V této chvíli to vnímám tak, že lidé chtěli, abychom byli ve Sněmovně, a o vládě se zatím jedná.

17:00 – Pokud budou naplněny všechny podmínky, které popsal pan Vystrčil, jsem připraven zvednout ruku pro článek 66, aby byly dočasně přeneseny pravomoci prezidenta na třetí osoby.

19:00 – Je nesmysl řešit nějaké konkrétní výroky našeho zdravotnického experta Ondřeje Dostála. On je právník a trvá na tom, aby se všechna opatření i kolem očkování dělala právně správnou cestou. Ale rozebíráním jeho jednotlivých prohlášení vážně pandemii nevyřešíme. Je třeba začít konat. Andrej Babiš to před volbami zazdil. Vláda neudělala nic pořádně.

Je třeba kontrolovat dodržování platných opatření. Je to nepříjemné, ale je to tak. Testovat by se mělo nadále, a ne používat testy jako nátlak na lidi, aby se očkovali. A rozjet masivní kampaň, ale pozitivní, na očkování.

Trasujme, motivujme praktiky, nechme očkovat v lékárnách…

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované