Hlavní obsah

Skončila oprava zámečku Belveder ve Valticích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Valticích na Břeclavsku skončila oprava zámečku Belveder, který byl poslední nepřístupnou saletou Lednicko-valtického areálu. Opravy zajišťovala správa valtického zámku a přišly na 12 milionů korun.

Článek

Hlavní práce už skončily, do dubna bude správa zámku připravovat zámeček k otevření pro veřejnost, řekl ČTK kastelán Richard Svoboda.

„Belveder se po krůčcích spravuje dvacet let, takže jeho otevření je důvodem k oslavě a poděkování těm stovkám lidí, kteří těžce poškozený objekt napadený dřevomorkou a zubem času dostali do dnešní solidní kondice. Otevřeno by mělo být letos od 1. dubna. Na ten den chystáme malou slavnost s cimbálovou hudbou,“ uvedl Svoboda. Součástí akce by podle něj mělo být i slavnostní zahájení výstavy keramika Jaroslava Homoly a večer ohňostroj Ivana Martínka. Vše bude ale záležet na vývoji pandemie.

Do slavnostního otevření zbývá ještě vybavit prostory zámečku základním mobiliářem a pověsit v místnostech pět křišťálových lustrů. Prohlídky v Belvederu správa zámku nebude organizovat tradiční formou se vstupným.

„Mělo by to být místo pomalých, příjemných setkání, chtěli bychom tu kavárnu, stálou degustaci nejlepších valtických vín a v osmibokém hlavním sále chceme tu a tam několika obrazy či trojrozměrnými artefakty seznámit návštěvníky se soudobými umělci,“ dodal Svoboda. Správa zámku plánuje umožnit v Belvederu i pronájmy na soukromé a rodinné akce.

Letohrádek Belveder byl na takzvaném Liščím vršku u Valtic postaven v roce 1806 pravděpodobně podle návrhu Josepha Hardtmutha, tehdejšího knížecího stavitele a architekta. Belveder byl původně zamýšlen jako centrum bažantnice. Po roce 1945 se stal součástí místního státního statku a byly v něm byty i sklad obilí.

Zcela zdevastovaný zámeček převzal Národní památkový ústav na konci minulého tisíciletí. Jeho záchranu zahájil výměnou krovů napadených dřevomorkou a postupnými úpravami interiérů. Kromě záchrany a obnovy samotné stavby bude v budoucnu zapotřebí ještě upravit desetihektarový park, který zámeček obklopuje.

Reklama

Doporučované