Hlavní obsah

Konec výmluv. Česko neočkuje všechny vakcíny, které dorazily

Foto: Pixabay

Očkování v Česku běží od 27. prosince. Celkem už dorazilo 667 860 dávek vakcíny.

Reklama

Tvrzení, že se v Česku očkuje pomalu kvůli nedostatečným dodávkám vakcín ze zahraničí, padá při pohledu na data. Proočkovanost se sice zvyšuje, Česko ale stále nestíhá aplikovat všechny dávky vakcín, které má.

Článek

V Česku běží očkování proti covidu-19 téměř dva měsíce. Blíží se tedy k datu, kdy by měl být splněn hlavní cíl očkovací strategie, ochrana nejzranitelnější části populace. Očkování ale vázne. Na využití přitom čeká bezmála 170 tisíc dávek.

Do Česka zatím dorazilo 582 660 dávek očkovací látky od společnosti Pfizer/BioNTech, 44 400 dávek Moderny a 40 800 dávek vakcíny od AstraZeneca. Pro Seznam Zprávy to uvedla mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová.

Celkem tedy přišlo už 667 860 dávek vakcíny proti onemocnění covid-19. Z tohoto množství se do středečního večera aplikovalo 500 643 dávek. Zbývajících 167 217 na své využití čeká.

Jak přitom hlásí některá místa, očkování by ráda posílila, ale nemají dost vakcín. Obnovit vypisování nových očkovacích termínů mohla teprve nedávno. Do té doby bylo třeba první dávky utlumit a část materiálu vymezit na přeočkování, na které lidé chodí přibližně po měsíci od první aplikace. Nyní však všechna oslovená místa potvrdila, že pro přeočkování žádné dávky „nešetří“ a nic si v zásobách nenechávají. „Dávky na přeočkování již neodkládáme a očkujeme téměř na nulu,“ uvedl například jihomoravský koordinátor Lukáš Homola.

„Do konce minulého týdne jsme nemohli prakticky vypisovat termíny pro nová očkování. Vše šlo na očkování druhou dávkou. Nyní termíny již vypisujeme pro seniory nad 80 let a zdravotníky. Přesto je očkovací látky nedostatek k tomu, aby mohlo být očkováno dle možností očkovacích míst vybudovaných Jihočeským krajem,“ uvedl pro Seznam Zprávy krajský koordinátor Petr Studenovský.

S nedostatkem vakcín se potýká i pražská Všeobecná fakultní nemocnice. „Zvládli bychom naočkovat 550 lidí denně. Limituje nás nedostatek vakcíny. Nyní neočkujeme každý den, ale jen ve vybraných termínech a jen druhé dávky. Průměrně zhruba 350 lidí za den,“ přiblížila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Kde to vázne

Jak je možné, že na aplikaci čeká skoro 170 tisíc dávek vakcín, zatímco některá místa hlásí nedostatek? A proč není očkovací akce rychlejší? Důvodů může být několik.

Nejpatrnější zpoždění má v aplikaci látka od firmy AstraZeneca. Do středy dorazilo zmiňovaných víc než 40 tisíc dávek, zatím se však vyočkovalo jen něco přes 4000. Ještě během čtvrtka má přitom dorazit dalších 36 tisíc dávek, informoval o tom Radiožurnál.

Možný problém ohledně tempa očkování této vakcíny zmiňoval už minulý týden premiér Andrej Babiš (ANO). Před odletem do Srbska připustil, že je problém v distribuci. Nestihl se totiž vybrat distributor očkovací látky. Na to upozornily i Seznam Zprávy.

První dodávka vakcíny AstraZeneca přišla už v sobotu 6. února, přičemž se samotným očkováním se začalo až s několikadenním zpožděním. Zájemci o roli distributora vakcíny AstraZeneca odevzdávali své nabídky do soutěže teprve ve čtvrtek 11. února. Situace přitom připomíná lednové dění okolo vakcíny od firmy Moderna. Pro rozvoz ampulek s vakcínou se muselo v obou případech hledat náhradní (dočasné) řešení. V Moravskoslezském kraji rozvoz Moderny v počátku zabezpečovali i hasiči.

Foto: MZČR

Očkování látkou od AstraZeneca v Česku zatím běží pomalu.

Podle premiéra také některá očkovací místa zatím vyočkovávají zásoby vakcín od firem Pfizer a Moderna. Zároveň však některá centra zkritizoval za to, že neočkují o víkendu. „Je boj o vakcíny, takže očkovací místa by měla očkovat okamžitě a měla by si zajistit očkování. Není to vláda, jak se snaží média říkat, že vláda má problém, ale jsou to očkovací místa. Bylo by dobré, kdyby se to rozlišovalo,“ řekl.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu také mluvil například o tom, že má část lidí neopodstatněnou nedůvěru vůči vakcínám od AstraZeneca. „Není důvod preferovat jednu vakcínu před druhou. Zbytečně tak dochází k tomu, že se brzdí očkování daného člověka, protože ve chvíli, kdy tuto vakcínu odmítne, tak vlastně řekne: nechci být očkován touto vakcínou, tudíž vlastně nevyužil dobu, kdy se mohl naočkovat,“ uvedl ministr.

Reklama

Doporučované