Hlavní obsah

Skoro deset tisíc lidí si dalo k Vánocům hypotéku. Úroky opět klesly

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rekordní rok i rekordní prosinec. Lidé si na hypotéku půjčili nejvíc v historii. Průměrná úroková sazba dál klesla na 1,96 procenta, zřejmě na nějakou dobu naposledy.

Článek

Ještě loni v květnu to začalo vypadat, že hypoteční trh zasáhla pandemie koronaviru podobně jako jiná odvětví. Opak byl ale pravdou. Hypoteční trh se rychle oklepal a objemy poskytnutých hypoték lámaly jeden rekord za druhým. Již v listopadu bylo jasné, že se rok 2020 stane rokem rekordním, a prosincové objemy poskytnutých hypoték ve výši 29,52 miliardy korun to jenom potvrdily.

„Loňský rok se podle Fincentrum Hypoindexu stal rokem rekordním s objemem poskytnutých hypotečních úvěrů v celkové výši 254,02 miliardy korun. Dosud rekordní roky 2016 a 2017 překonal o více než 28 miliard korun. Meziročně došlo k nárůstu objemů o téměř 40 procent,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

V prosinci banky poskytly podle ukazatele Fincentrum Hypoindex hypotéky za 29,52 miliardy korun. Větší objem za jediný měsíc se bankám podařilo sjednat pouze v listopadu 2016, kdy se objem poskytnutých hypoték vyšplhal na 29,68 miliardy korun.

„Takový výsledek jsem nečekal, protože prosinec měl hodně svátků a trh se obvykle chová tak, že se v prosinci pomalu ukládá k zimnímu spánku. Tentokrát tedy banky i klienti znovu ‚zabodovali‘ a zase překonali všechna očekávání,“ komentoval prosincové hypoteční obchody Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

Část spotřebitelů za současné situace preferuje silněji než dříve vlastnictví nemovitosti a pořízení většího bydlení z důvodu častější práce z domova, uvedla Česká národní banka ve svém šetření úvěrových podmínek bank za čtvrté čtvrtletí roku 2020.

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesá již devět měsíců v řadě. Pokles průměrné sazby ale přibrzdil. Zatímco v květnu a červnu loňského roku klesala průměrná sazba ještě o devět bazických bodů, v prosinci to bylo již pouze o dva bazické body.

„Rok 2020 tak průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů uzavřela s hodnotou 1,96 procenta,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Dál už úroky zřejmě klesat nebudou. Většina expertů se shoduje na tom, že ČNB v tomto roce svou základní sazbu zvýší. „Některé banky dokonce už šly v posledních týdnech se svými sazbami nahoru. Sice málo a opatrně, aby nikoho nevyplašily, ale přesto. Bezpochyby k tomu v tomto roce přispěje i ČNB. Ta bude bojovat s tím, jestli dál podporovat ekonomiku nízkými sazbami, nebo už začít bojovat s inflací zvýšením sazeb,“ uvedl Staňura.

V posledním měsíci roku bylo poskytnuto 9951 hypoték. To je o 628 více než v listopadu, a dokonce o 2877 více než v prosinci roku 2019. Větší počet hypoték sjednaly banky naposledy v říjnu 2018, kdy si pro hypotéku přišlo 10 590 zájemců.

Zdaleka však nejde o nové hypotéky, až třetinu totiž tvořilo refinancování. „Byl poměrně značný zájem o refinancování, protože úrokové sazby dosahovaly v průběhu 2020 svého dna a hypoteční úvěry se daly sjednávat se sazbou lehce nad 1,5 procenta. Byl také zájem o delší fixace na sedm až 10 let,“ uvedla analytička společnosti Partners Lucie Drásalová.

Vysokým objemům pomohla kromě nízkých úrokových sazeb také ČNB, která v loňském roce zmírnila doporučení pro posuzování nových hypoték. Centrální banka již v dubnu zrušila limit ukazatele DTI (poměr celkového dluhu žadatele a výše jeho čistého ročního příjmu) a od července pak i limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu). V platnosti tak zůstal pouze limit ukazatele LTV (poměr úvěru k hodnotě zastavované nemovitosti) ve výši 90 procent.

V loňském roce navíc došlo ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to zpětně pro vklady provedené katastrem nemovitostí od 1. prosince 2019. Kupujícím tak stát ulevil od placení čtyřprocentní daně.

Reklama

Doporučované