Hlavní obsah

Skoro nemožná mise: USA chtějí zelenat a přitom hrozí Číně sankcemi

Foto: Profimedia.cz

Prezident Joe Biden a jeho „klimatický car“ John Kerry při světovém summitu o klimatu.

Reklama

Spojené státy vyčítají Číně nucené nasazení Ujgurů ze Sin-ťiang v továrnách a chystají kvůli tomu sankce. Jenže z problémové oblasti potřebují komponenty pro solární panely, bez kterých se zelená revoluce v USA neuskuteční.

Článek

Čínská provincie Sin-ťiang se během posledních dvaceti let stala hlavním výrobním centrem pro mnoho firem, které dodávají díly potřebné k výrobě solárních panelů.

Podle nového výzkumu Sheffieldské univerzity se však většina těchto součástek produkuje za pomoci vykořisťování ujgurské populace a dalších etnických či náboženských menšin žijících v regionu. Laura Murphyová, profesorka na Sheffield Hallam University, a analytička dodavatelských řetězců Nyrola Elimäová, která žila v ujgurské oblasti 19 let, zveřejnily zprávu, podle které výrobu klíčových komponent pro soláry zajišťují čínské úřady nuceným nasazením Ujgurů do výroby.

Vyslanec pro klima v Bílém domě John Kerry minulou středu před zákonodárci řekl, že kvůli závažným obviněním z využívání nucené práce zvažuje Bidenova vláda protičínské sankce. Americký Kongres navíc připravuje návrh speciálního zákona s názvem Ujgurský zákon o prevenci nucené práce. Ten by zakazoval dovoz zboží z oblasti Sin-ťiangu, pokud by společnosti nedokázaly prokázat, že zboží nebylo vyrobeno nucenou prací.

Velké zelené dilema

Jenže takový krok by se mohl USA vrátit jako bumerang – Spojené státy, podobně jako EU, která minulý rok poprvé využila více obnovitelných zdrojů než fosilních paliv, plánují v příštím desetiletí výrazně větší důraz na solární energii. Ta se stala i ústředním bodem plánů prezidenta Joea Bidena při přechodu USA k zelenější energetice, a proto se očekává, že rozšiřování solární sítě bude pokračovat.

Bidenův navrhovaný balíček infrastruktury přesahující dva biliony dolarů obsahuje požadavek, aby každý americký stát vyráběl do roku 2035 veškerou elektřinu z bezemisních zdrojů. A dosáhnout takového cíle bez dodávek z Číny bude velmi obtížné, podle společnosti Bernreuter Research zabývající se průzkumem trhu totiž Peking kontroluje 71 až 97 procent světové kapacity pro výrobu komponentů solárních panelů. Siločáry solárního trhu probíhají Sin-ťiangem, jeho úplné vyřazení ze systému se proto nezdá být příliš reálné.

I přesto odborníci tvrdí, že mimo Čínu existují jiní dodavatelé, kteří by případně uspokojili potřeby Spojených států a EU. Tyto zdroje však mohou být v porovnání s čínskými dotacemi a dalšími výhodami, jež nabízí Sin-ťiang, o poznání dražší.

Mluvčí ministerstva zahraničí Čínské lidové republiky Chua Čchun-jing v reakci označila výzkum Sheffieldské univerzity za „odpornou lež“ – což je tradiční čínský postoj k jakékoliv kritičtější zmínce o Sin-Ťiangu. USA, ale i další země však už několik let tvrdí, že Peking v nejzápadnější čínské výspě vězní až dva miliony Ujgurů a zástupce dalších menšin v převýchovných táborech, podle čínské verze jsou lidé umisťováni do „center odborného vzdělávání“, kde se učí čínské zákony, jazyk a pracovní dovednosti.

Reklama

Doporučované