Hlavní obsah

Skotská expertka: Neshody před COP26? Není to prostor k praní špinavého prádla

Foto: Profimedia.cz

„Neslyšíte budoucnost vzlykat? Naše láska musí spasit svět.“

Reklama

Skotské Glasgow hostí za pár týdnů jednu z nejočekávanějších událostí letošního roku – klimatický summit COP26. Ve Velké Británii ale akci globálního rozměru narušují bojůvky mezi Nicolou Sturgeonovou a Borisem Johnsonem.

Článek

Skotská první ministryně a britský premiér se v mnoha věcech neshodnou. Jednou z těch nejzávažnějších je přirozeně otázka skotské nezávislosti, tedy vypsání referenda o odtržení země od zbytku Spojeného království.

V květnu se ve Skotsku konaly volby do Holyroodu, tamní obdoby parlamentu. Jedním z hlavních témat hlasování byla skotská nezávislost, kterou podporuje právě vítězná Skotská národní strana, jíž Sturgeonová předsedá. A také Skotští Zelení, kteří jsou od srpna taktéž součástí vlády.

První ministryně slíbila, že vláda začne s přípravami druhého referenda o nezávislosti. S tím ovšem nesouhlasí britský premiér Johnson – jeho kabinet by totiž musel, aby bylo legitimní, dát takovému hlasování zelenou. A to britský předseda vlády odmítá.

„Reklama pro skotskou nezávislost“

Třecí plochou pro neshody mezi Sturgeonovou a Johnsonem se teď stal summit COP26. Na začátku září se v médiích znovu objevilo video roku 2019, v němž premiér sdílí své plány držet skotskou političku co nejdál od summitu.

„Povím vám, co uděláme. Zajistíme, aby po každém kroku, který prosadíme, každé investici, kterou ve Skotsku uděláme, u nich visela vlajka Spojeného království. Tak třeba klimatický summit COP26, který se bude konat – lídři z celého světa přijedou do Glasgow. Nebude mi vadit, když tam uvidím jednu nebo dvě skotské vlajky, ale co vidět chci, je Union Jack. A nikde blízko ní Nicolu Sturgeonovou,“ říká Johnson na videu z roku 2019.

Uniklé zprávy poradců z Downing Street 10, jež zveřejnil deník The Independent, pak takový úmysl potvrzují. Stratégové v nich řeší, jak se vyhnout tomu, aby první ministryně udělala z COP26 „reklamu pro skotskou nezávislost“.

Skotská první ministryně na zjištění reagovala na Twitteru: „Důležité je to, že COP26 přináší řešení ke splnění Pařížské klimatické dohody, která má za cíl omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia. Musíme spolupracovat a dát tomu co nejvíce. Kdokoliv, já nebo premiér, kdo do toho míchá politiku, se takové odpovědnosti zbavuje.“

Role pro Sturgeonovou

Johnson v srpnu uvedl, že chce, aby v rámci klimatické konference měla Sturgeonová určitou „roli“. Podle skotského The National hodlá premiér vliv Sturgeonové „neutralizovat“ tím, že ji bude, jak to jen půjde, představovat jako jednu z šéfek devalvovaných vlád – tedy po boku jejích kolegů ze Severního Irska a Walesu.

K situaci se znovu vyjádřil minulý pátek i Alok Sharma, člen briské vlády a prezident klimatické konference. Podle deníku The Times odmítl, že by se Downing Street snažila první ministryni vyšachovat ze hry.

Foto: Profimedia.cz

Schůzka Aloka Sharmy, prezidenta COP26, britského premiéra Borise Johnsona a šéfky klimatické sekce OSN Patricie Espinosy v New Yorku.

„Přál bych si, aby to byl ‚celobritský‘ COP, něco, na co můžeme být hromadně pyšní. Přivítáme celý svět v Glasgow a je to příležitost předvést, co může Británie nabídnout,“ prohlásil Sharma. Zdůraznil také, že „odjakživa bývají součástí britské delegace i ministři devolučních vlád“.

Zkušená SNP

Napjatou situaci nezmírnilo ani rozhodnutí skotské vlády v čele se Sturgeonovou financovat COY, tedy klimatickou konferenci mládeže, jež se koná těsně před listopadovým summitem.

„Konferenci mládeže, která se koná už 16 let, vždy financoval pořadatel summitu, vláda členského státu Organizace spojených národů – tedy až na letošek. Nevím, proč se britská vláda rozhodla ji nefinancovat, a ani na tom nezáleží. Jsem si ale vědoma toho, že nemůžeme dovolit, aby byli mladí lidé a děti z celého světa v Glasgow umlčeni při diskuzi o tématu, které je pro jejich budoucnost zásadní,“ vysvětlila skotská první ministryně podle listu The Scotsman.

Poslechněte si epizodu Checkpointu o skotských volbách a otázce nezávislosti:

Šéfka skotské vlády chce podle skotské politoložky Lynn Bennieové ukázat Skotsko i svůj kabinet skrze COP26 v nejlepším světle. „SNP je v tomhle velmi zkušená, umí vrážet klín mezi skotskou vládu a Westminster. Třeba jako v případě financování mládežnické konference – titulky byly plné toho, že Londýn to odmítá. Občas se ale zdá, jako by šlo o vykonstruované napětí, které má sloužit skotským zájmům,“ uvedla pro Seznam Zprávy odbornice.

Hlídat si vlastní image

„Obecně sledujeme mocenský boj mezi dvěma kabinety, které jdou ideologicky proti sobě, a to prakticky ve všem. SNP vede se Zelenými sociálnědemokratickou, z hlediska klimatu uvědomělou vládu. A londýnská konzervativní vláda má, což je jasné, jiný ideologický základ. Připočtěte k tomu neshody na osobní úrovni – Sturgeonová byla vůči Johnsonovi vždy velmi kritická,“ vysvětlila Bennieová.

Skotští nacionalisté se podle ní aktivně snaží poukazovat na rozdíly, které panují mezi skotskou a britskou vládou: „Budou chtít, aby konference samotná dobře fungovala, udělají, co budou moci, aby z toho Glasgow i Skotsko vyšlo dobře. Umí si skvěle ohlídat vlastní image – a zdůrazní jakoukoliv slabost nebo problém plynoucí z Londýna.“

Domácí politické boje odehrávající se na pozadí globálního klimatického summitu nevrhají na Velkou Británii dobré světlo. „Ve hře je budoucnost planety, jde tu o globální výzvy. Může to ze strany britských politiků působit nedospěle, klimatický summit by neměl být prostorem k propírání špinavého prádla,“ připustila Bennieová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace Petera Brookese z loňského roku. Neshody mezi Johnsonem a Sturgeonovou panují už delší dobu.

„Část takových neshod je nicméně nevyhnutelná. SNP třeba řekne, že na britskou vládu tlačí s tím, aby podnikla kroky vůči klimatické změně – a něco na tom je, Británie by mohla mít ambicióznější cíle. Ale protože nemá skotský kabinet takový vliv, nevyhnutelně dojde k tomu, že bude tvrdit, že ‚kdyby bylo Skotsko nezávislé, činilo by se více‘,“ předestřela expertka.

Podobný tlak ale není na škodu. Přinejmenším funguje vůči britskému kabinetu jako kontrola. „Pokud nebude centrální vláda efektivní, je na jiných stranách či politicích, aby na ni zatlačili. Aby se pokusili dosáhnout žádoucího výsledku. Takže nakonec to je jen k dobru věci – Johnson by rozhodně nechtěl, aby jeho vláda nebyla součástí neuvěřitelně důležitých vyjednávání i jejich výsledků,“ shrnula pro Seznam Zprávy skotská politoložka s tím, že jakmile summit COP26 skutečně odstartuje, důležité budou nakonec hlavně jeho výsledky.

Reklama

Doporučované