Hlavní obsah

Skotská nezávislost na obzoru. Johnson prý nebude bránit referendu

Foto: Profimedia.cz

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Reklama

Pokud získá Skotská národní strana v květnových parlamentních volbách většinu, druhému referendu o nezávislosti Skotska nebude nic bránit. Ani britský premiér Boris Johnson. Uvedla to skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Článek

Britský premiér Boris Johnson se už nebude stavět proti možnosti dalšího referenda o nezávislosti Skotska, pokud Skotská národní strana (SNP) získá většinu ve volbách, které se konají příští měsíc. V rozhovoru s britským deníkem The Guardian to uvedla skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

„Pokud dají Skotové hlas straně, která říká, že by mělo ve správný čas proběhnout referendum o nezávislosti, nemůžete tomu stát v cestě,“ dodala předsedkyně skotské vlády.

Britský premiér Boris Johnson ještě v polovině března obviňoval skotskou vládu z toho, že v časech, kdy se má Spojené království soustředit na jednotu a zotavení z pandemie, hovoří o konfliktu a rozdělení země. Přestože Sturgeonová tvrdí, že referendu nebude v případě volebního úspěchu SNP bránit, Johnson podle deníku zůstává soukromě přesvědčen, že nebude premiérem, který by historické hlasování schválil.

Britská vláda v poslední době přestala o skotském referendu hovořit jako o události, která se koná „jednou za generaci“. Obává se, že pokud bude zdůrazňovat neopakovatelnost referenda, přihraje tím Skotské národní straně nerozhodnuté voliče.

Nedělní vydání britského deníku The Times však naznačilo, že podle seniorních konzervativců bude odmítání referenda v případě vítězství SNP neudržitelné. Podle některých konzervativních zákonodárců by bylo dokonce lepší hlasování po volbách vynutit, protože britskou společnost nejspíš čekají po konci pandemie ekonomické otřesy, které zdůrazní, jak rizikové by pro Skoty bylo Spojené království opustit.

Podle průzkumu společnosti Ipsos Mori, který zveřejnil televizní kanál STV News minulý týden, to zatím vypadá, že Skotská národní strana získá v květnových volbách většinu.

Sturgeonová uvedla, že britská vláda si náladu Skotů připouští a místo toho, aby nadále říkala „Můžeme zastavit referendum“, se pomalu přesouvá k otázce „Kdy a jak se to stane“. Pro referendum by podle průzkumu zveřejněného v nedělním vydání The Times hlasovalo 44 procent skotských voličů a stejné procento elektorátu je proti němu.

První referendum se konalo v roce 2014. Až 55 % Skotů tehdy hlasovalo pro setrvání ve Spojeném království, 44 % si přálo ze svazku odejít. Svou roli tehdy hrál i fakt, že Velká Británie byla stále součástí EU. Podle Sturgeonové dává brexit Skotsku právo znovu posoudit jeho roli uvnitř Spojeného království.

Reklama

Doporučované