Hlavní obsah

Případ jde k prokurátorovi, řekl Kamarův právník. Reagoval i na dopis z Hradu

Incident, ke kterému došlo v průběhu utkání mezi SK Slavií Praha a skotskými Rangers FC.

Reklama

Skotská policie chce stíhat obránce týmu Slavia Praha Ondřeje Kúdelu za rasistické urážky, které od něj měly v březnovém utkání Evropské ligy směřovat ke Glenu Kamarovi, tvrdí právník Aamer Anwar.

Článek

„Skotská policie dnes potvrdila, že případ proti Ondřeji Kúdelovi byl předán k posouzení prokurátorovi, a to v souvislosti se zápasem mezi Rangers a Slavií Praha, který se hrál 18. března,“ uvedl v prohlášení Kamarův právník Aamer Anwar.

Kamara si stěžoval, že ho Kúdela rasisticky urážel během druhého zápasu posledního 16. kola, v němž Rangers vypadli, a evropský fotbalový svaz UEFA ve středu českému obránci zakázal hrát deset zápasů. Podle Glena Kamary použil Ondřej Kúdela slova „fu..ing monkey“, tedy zas.aná opice. Slávista odmítl, že by řekl cokoli rasistického, zmínil, že použil slova „fu..ing guy“.

„Důrazně vyzývám Kúdelu, který nyní čelí obvinění z trestného činu, aby spolupracoval se skotskou policií. Glen Kamara doufá, že pokud Slavia Praha skutečně chce vymýtit rasismus, tak veřejně odsoudí rasistické nadávky, kterým je stále vystaven ze strany některých jejích fanoušků,“ napsal na Twitter Kamarův právník.

Podle Anwara má skotská policie dostatek důkazů pro to, aby Kúdelu z rasistického chování obvinila. Pokud by jej místní policie uznala vinným, hrozilo by Kúdelovi v případě nejtvrdšího trestu až půlroční vězení.

„Je zklamáním, že až dosud pan Kúdela se skotskou policií vůbec nespolupracuje. Nezúčastnil se ani jednoho policejního výslechu a skotské policii nepodal vysvětlení,“ napsal Anwar a Kúdelu rovněž pobídl, aby „s policisty při vyšetřování jeho údajné trestné činnosti spolupracoval“.

Proti tomu se ohradil předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík. „Hráč Ondřej Kúdela byl po zranění ze zápasu reprezentace od 30. března do 13. dubna 2021 v pracovní neschopnosti a v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice Praha. Se skotskou policií byl a je připraven plně spolupracovat. Útoky na něj, tvrdící opak, jsou nechutné,“ napsal Tvrdík na Twitter.

Disciplinární komise UEFA ve středu došla k závěru, že se Kúdela v utkání proti Rangers rasisticky zachoval. Udělila mu totiž stopku na 10 zápasů. Ta se vztahuje na zápasy klubové i mezinárodní, Kúdela tak zřejmě v létě přijde o mistrovství Evropy. Potrestán byl i Glen Kamara, který po utkání Kúdelu fyzicky napadl. Dostal trest zastavení činnosti na 3 zápasy v soutěžích UEFA, a to za napadení protihráče.

Ve čtvrtek se do konfliktu poměrně neobvykle zapojil i kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Ten komisi napsal dopis, v němž její závěry odmítá. „Nepoklekneme před vámi a žádné výhrůžky na českého fotbalového fanouška neplatí,“ uvedl mimo jiné v textu Mynář.

Kamarův advokát již disponuje překladem dopisu a jeho obsah označil v sérii tweetů mimo jiné za hysterický.

Reklama

Doporučované