Hlavní obsah

Skotská whisky chce být zelená dřív než Skotsko i Británie

Skotská whisky chce být zelená dřív než Skotsko i Británie. Jak?Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Bezemisní výroby chce skotská whisky dosáhnout co nejdřív – bez ohledu na skotskou či britskou vládu a jejich cíle. Jak toho chtějí světoznámé destilérky dosud spalující hlavně fosilní paliva dosáhnout? Některé jsou dost blízko.

Článek

Asociace výrobců skotské whisky sdružuje přes 70 tamních destilerek, tedy více než půlku všech v zemi.

Před pandemií vytvářely v britské ekonomice až 5,5 miliardy liber ročně, což v přepočtu dělá přes 160 miliard korun. Loni se však export kvůli covidu propadl na 3,8 miliardy liber, lahví se totiž vyvezlo o 13 procent méně.

Destilérky předstihnou i vládu

A právě svaz palíren celosvětově známého alkoholu se zavázal, že už do roku 2040 dosáhne výroby bez emisí. Takže chce o pět let předběhnout celé Skotsko a o deset let celé Spojené království.

„Je to to, čím je náš stát slavný. Pokud můžeme ukázat, že náš největší exportní artikl je tak zelený, jak to jde, tak udržitelný, jak to jde, a environmentálně uvědomělý, tak to v dobrém světle vykresluje celou zemi. A může to být příkladem pro další obory, aby se přidaly,“ vysvětluje Scott Stewart, vedoucí směn v destilérce Ardnamurchan.

„Je pro nás velmi důležité, abychom byli udržitelní teď i v budoucnu. Myslíme, že díky spolupráci, inovaci, investici, vynalézavosti a s trochou času se tam můžeme do roku 2040 dostat. A jestli to je možné, tak bychom určitě měli,“ dodává Karen Bettsová, výkonná ředitelka Asociace výrobců skotské whisky.

Spotřeba paliva nemusí nutně narůst

Asi 150 kilometrů severozápadně od Glasgow pálí ve městě Oban už skoro 230 let stejnojmenná destilérka Oban, kterou vlastní společnost Diageo. Jednička světového alkoholového trhu s dvousetletou tradicí a se značkami jako Guinness, Johnnie Walker či Smirnoff.

A právě v ní přepnuli z fosilních paliv na biopalivo z řepky už před třemi lety. Nejdřív sice měli o třetinu vyšší spotřebu, optimalizací procesů výroby ji teď prý však srovnali a jsou tam, kde dřív, a to s uhlíkovou stopou nižší o 98 procent.

Žebříček států, kteří za whisky platí Skotsku nejvíc.Video: Jan Marek

„Horkou vodu potřebujete při výrobě whisky na všechno. Potřebujete ji na rmutování, které extraktuje cukry z obilí. Ale potřebujete ji i kvůli páře na destilování a vytvoření úžasného aromatu, který máme tady v Obanu,“ popisuje Callum Rew, manažer provozu v destilérce Oban, na jaké procesy potřebují v palírnách energii.

Palírny experimentují, s čím můžou

Další destilérky si z palírny Oban prý mohou vzít příklad. Jiné však experimentují třeba i s větrnou, solární či vodíkovou energetikou.

Podle asociace výrobců skotské whisky snížily od roku 2009 emise skleníkových plynů už o 34 procent a skoro třetinu hlavní energie získávají jinak než z fosilních paliv. Počty zelenajících destilérek rostou a příkladem jdou i nováčci v oboru – včetně jedné palírny otevřené v roce 2014, která používá kombinaci kotle na biomasu z třísek a vodní elektrárny.

„Jako nová destilérka jsme chtěli být ti, co nastavují nový trend. Takže budeme první palírnou kompletně, ze 100 procent poháněnou místními obnovitelnými zdroji. A pokud můžeme ukázat my, že to funguje, ostatní se určitě přidají,“ dodává Stewart z destilérky Ardnamurchan.

Whisky se ve Skotsku vyrábí přes pět století a tamní destilérky doufají, že s novými, ekologicky udržitelnými metodami vydrží jejich tradiční, až národní řemeslo dalších 500 let.

Snižování ekologické stopy není jen otázka samotné výroby, ale také obalů. Už loni oznámila zmíněná jednička na globálním alkoholovém trhu, společnost Diageo, založení dceřiné firmy na výrobu papírových obalů pro oblíbenou whisky Johnnie Walker a další nápojářské podniky.

V největším skotském městě Glasgow se bude letos v listopadu také konat summit lídrů Organizace spojených národů (COP26) o naléhavosti a ekonomických přínosech silnějších klimatických kroků po celém světě. Zelená whisky by mohla být ideální večerní drink.

Reklama

Doporučované