Hlavní obsah

Skotsko bude brzy zpět, vzkázala jeho premiérka Evropě

Foto: Profimedia.cz

Před budovou skotského parlamentu se ve čtvrtek sešli příznivci Evropské unie.

Reklama

Skotsko bude brzy zpět, vzkázala na Twitteru Evropě skotská premiérka Nicola Sturgeonová v reakci na konec přechodného období, v němž se Velká Británie nacházela od odchodu z EU.

Článek

Ve čtvrtek Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. O půlnoci skončilo přechodné období, v němž se země nacházela od odchodu z EU 31. ledna loňského roku. Zároveň začala v pátek provizorně platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den.

„Žádná dohoda nevyrovná to, co nám brexit vzal. Je čas na referendum o naší vlastní nezávislosti, jako evropského národa,“ reagovala tehdy na dohodu Sturgeonová na Twitteru. „Je třeba si uvědomit, že brexit se odehrál proti vůli Skotska,“ připomněla výsledky referenda o vystoupení Británie z EU z roku 2016. Voliči ve Skotsku v něm byli výrazně proti a 62 procent z nich podpořilo setrvání Spojeného království v Unii.

Jen minutu po půlnoci dala skotská premiérka opět najevo svůj názor. „Skotsko bude brzy zpět, Evropo,“ napsala na Twitter.

Americký týdeník Time ve čtvrtek připomněl, že před budovou skotského parlamentu v Edinburghu bude i nadále vlát vlajka Evropské unie. Skotská vláda rovněž v pátek nasvítí úřad vlády St. Andrews House a další vládní budovu Victoria Quay v Glasgow do modro žluté.

Sturgeonová již dříve uvedla, že v letošním roce plánuje vyvolat druhé referendum o nezávislosti Skotska. První se konalo v roce 2014. Až 55 % Skotů tehdy hlasovalo pro setrvání ve Spojeném království, 44 % si přálo ze svazku odejít. Svou roli tehdy hrál i fakt, že Velká Británie byla stále součástí EU. Podle Sturgeonové dává brexit Skotsku právo znovu posoudit jeho roli uvnitř Spojeného království. Poslední průzkumy přitom naznačují, že Skotové jsou v otázce odtržení značně nejednotní, ale po brexitu se přiklání spíše k nezávislosti. Až 51 % by hlasovalo pro odtržení.

Proti novému hlasování se však staví ústřední vláda v Londýně. Britský premiér Boris Johnson uvedl, že hodlá zabránit přenosu pravomoci vypsat referendum z britského na skotský parlament.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) nicméně předpokládá, že se hlasování uskuteční na počátku mandátu příštího skotského parlamentu, jehož poslance vyberou voliči v květnu následujícího roku.

Skotsko je stejně jako Anglie, Wales a Severní Irsko součástí Spojeného království. Má ale vlastní zákonodárný sbor a vládu, která má jisté omezené pravomoci. Podobný typ samosprávy mají i Velšané a Severní Irové. Záležitosti Anglie spravuje ústřední vláda v Londýně.

Reklama

Doporučované