Hlavní obsah

Skotsko by bylo vítaným členem EU, vzkázalo 50 unijních politiků v otevřeném dopise

Padesát evropských politiků podepsalo dopis, ve kterém se píše, že samostatné Skotsko by bylo vítaným členem Unie.

 

Reklama

Na adresu skotského parlamentu přišel otevřený dopis. Samostatné Skotsko by prý bylo se svými pěti miliony evropských občanů v Evropské unii vítané. Dokument podepsalo 50 politiků z různých zemí Unie.

Článek

Kromě 26 členů frakce Evropského parlamentu The Greens dopis podepsali i další poslanci z vnitrostátních parlamentů a mezi signatáři je i český europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Pokud by se Skotsko stalo nezávislou zemí a rozhodlo se usilovat o zachování členství v Evropské unii, nabízíme naši plnou podporu k zajištění přechodu tak rychle a hladce, jak to bude možné,” stálo v otevřeném dopise.

Dopis by mohl podpořit skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou, která po neúspěšném pokusu o osamostatnění v roce 2014 navrhla další referendum na přelom let 2018 a 2019. Londýn ovšem referendum neschvaluje.

Skotský parlament odsouhlasil druhé referendum o nezávislosti 28. března, podívejte se:

Podle Skotské strany zelených dopis inicioval zelený poslanec skotského parlamentu Ross Greer společně se zelenou europoslankyní za Německo Terry Reintke.

Jestliže by Skotsko britskou monarchii skutečně opustilo, přístupové rozhovory s Evropskou unií by země musela zahájit jako kterýkoliv jiný žadatel - bez ohledu na současné členství v rámci Spojeného království. Unijní politici se tak vyjádřili už v době, kdy se Británie chystala aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy.

Reklama

Doporučované