Hlavní obsah

Skotsko chce zůstat součástí jednotného trhu, jinak vyhlásí další referendum

Skotsko chce zůstat součástí jednotného trhu, jinak vyhlásí další referendum.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Skotská první ministryně Nicola Sturgeon se obává dopadů na skotskou ekonomiku, pokud by Velká Británie zvolila „tvrdý brexit".

Článek

Skotská vláda publikovala plán, ve kterém tvrdí, že by Velká Británie mohla odejít z Evropské unie, a přitom zůstat součástí Evropského jednotného trhu. Pokud se ostatní země Spojeného království rozhodnou opustit jednotný trh, je Skotsko připraveno vyjednávat o svém setrvání.

„Akceptuji, že Anglie a Wales mají mandát k tomu, aby Velká Británie opustila Evropskou unii, ale nemohu přijmout, že mají pravomoce na to, aby všechny země Británie, opustily jednotný trh,” řekla podle BBC na tiskové konferenci skotská první ministryně Nicola Sturgeon.

Skotská vláda dnes publikovala dokument s názvem Skotské místo v Evropě, ve kterém stanovuje podmínky, za nichž je Skotsko ochotné opustit Evropskou unii. Sturgeon v dokumentu zdůrazňuje, že podle ní by bylo nejlepším řešením „stát se plnoprávným členem Evropské unie jako nezávislá země".

Hlavním záměrem dokumentu je ale nalezení řešení, které by „ochránilo skotské místo na Evropském jednotném trhu jako součást Velké Británie". Skotská první ministryně na tiskové konferenci zdůraznila, že jde o první plán jedné ze zemí Spojeného království, který se vypořádává detailně s brexitem.

Velká Británie by podle Skotska měla zůstat na jednotném trhu

V červnovém referendu rozhodla většina 52 procent voličů o tom, že by Velká Británie měla opustit Evropskou unii. Zatímco Angličané a Walesané volili brexit, v Severním Irsku a Skotsku byla většina pro setrvání v EU. Zůstat členem Unie chtělo 62 % Skotů.

Proevropská vláda Skotské národní strany proto chce, aby Velká Británie zůstala členem Evropské celní unie a Evropského jednotného trhu v rámci Evropského hospodářského prostoru, který zajišťuje volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu mezi zeměmi EU a Evropského sdružení volného obchodu (Island, Lichtenštejnsko a Norsko).

Právě volný pohyb osob bude pro britskou vládu problém, neboť voliči se v referendu vyjádřili především proti nekontrolované migraci pracovníků z Evropské unie. „Pokud se Velká Británie nerozhodne jít touto cestou (pozn. red. zůstat součástí jednotného trhu), navrhujeme řešení, které by Skotsku umožnilo udržet si členství, zatímco se zbytek Spojeného království rozhodne odejít," píše se v dokumentu prezentovaném skotskou vládou.

Skotský parlament by mohl uspořádat další referendum

Skotská vláda zdůrazňuje, že místní nevolili odchod z EU a „tvrdý brexit" by vážně poškodil hospodářské, sociální a kulturní zájmy Skotska. Zasáhl by „hluboce a trvale" pracovní místa a životní úroveň. Sturgeon zároveň chce, aby pravomoce, které získá Británie zpět z Bruselu, spadaly do kompetencí skotského parlamentu. Jedná se například o rybolov nebo zemědělství.

Mluvčí britské premiérky Theresy May podle BBC uvedla, že návrh vítá a „důkladně ho zváží". O dokumentu by měla britská vláda diskutovat na setkání s regionálními orgány v lednu.

Pokud by se Sturgeon s centrální vládou nedohodla na podmínkách členství v rámci jednotného trhu, je připravena vyvolat další referendum. Zaštiťuje se přitom programem Skotské národní strany před volbami v roce 2016, v němž se píše, že skotský parlament by měl mít právo vyvolat další referendum, pokud bude Skotsko přinuceno opustit EU proti své vůli.

Reklama

Doporučované