Hlavní obsah

Skotsko zakázalo tělesné tresty dětí. Je první zemí Spojeného království

Foto: Profimedia.cz

Protest za práva dětí před budovou skotského parlamentu.

Reklama

Konec tělesným trestům. Ve Skotsku vstupuje v platnost zákon, který dětem poskytuje stejnou ochranu jako dospělým. Skotsko je první zemí Spojeného království, která zakázala tělesné tresty. Brzy se má ale připojit i Wales.

Článek

Změnu zákona poskytující dětem stejnou ochranu jako dospělým schválil skotský parlament v loňském roce, v platnost pak vešla tuto sobotu. Skotsko se tak stalo 58. zemí, která zakázala tělesné tresty. V říjnu loňského roku zákon proti tělesným trestům podpořilo 84 poslanců, 29 se vyslovilo proti.

Dosud měli rodiče nebo pěstouni právo použít „přiměřenou“ fyzickou sílu, aby své děti umravnili. Z právního pohledu se tomu rozumělo tak, že rodiče ve Skotsku mohou děti z výchovných důvodů plácnout, pokud je tento trest „rozumný“. Ani před schválením zákona proti tělesným trestům ale rodiče a pěstouni nesměli své děti bít do hlavy, třást s nimi či použít k potrestání nějaký nástroj. Ve školách a dalších vzdělávacích a výchovných zařízeních ve Skotsku pak tyto tresty byly zakázané už v minulosti.

Předkladatel zákona a člen strany Skotských zelených John Finnie uvedl, že doufá, že zákaz tělesných trestů pomůže dětem ukázat, že násilí je nepřijatelné. „Jak jsem ve své kampani zjišťoval poslední čtyři roky, velmi mnoho lidí věřilo, že udeření dítěte již bylo zakázáno,“ cituje Finnieho The Guardian. „Jsem rád, že tomu tak nyní doopravdy bude,“ dodal poslanec.

„Jsem velmi potěšena, že Skotsko se stalo první částí Spojeného království, jež přijala právní předpisy, které zajistí, aby děti bez výjimky měly stejnou ochranu jako dospělí,“ cituje deník ministryni pro děti, mládež a rodinu Maree Toddovou. „Toto (tělesné tresty) nemá v moderním Skotsku místo. Nikdy nemůže být rozumné udeřit dítě,“ dodala Toddová. „Tento nový zákon konečně poskytuje dětem ve Skotsku oprávněnou ochranu a stejné záruky jako dospělým,“ řekla Guardianu Joanna Barrettová z Národní společnosti pro prevenci týrání dětí.

„Tento zákon jasně stanoví, že fyzické tresty by již neměly být součástí dětství ve Skotsku, a představuje významný krok k tomu, abychom se stali zemí, kde jsou práva dětí skutečně uznávána, respektována a naplňována,“ dodává Barretová. Liberální demokrat a poslanec Alex Cole-Hamilton řekl, že je „potěšen“ změnou zákona, předchozí zákon označoval za „viktoriánský“.

„Nový zákon podporují nesčetné studie a odborníci od dětského ombudsmana přes policisty až po sociální pracovníky, zdravotní sestry a charitativní organizace,“ říká Cole-Hamilton. Legisativa podle něj „vysílá jasnou zprávu o tom, jakou zemí chce Skotsko být“. Zákon má ale i své odpůrce.

Proti legislativě se postavila kampaň Be Reasonable Scotland „Buď rozumné, Skotsko“, která varuje, že „i ty nejmírnější tělesné tresty budou považovány za týrání“ a zákon by mohl vést k trestnímu stíhání rodičů. „V nadcházejících letech budou milující rodiče, kteří dříve neměli problémy s úřady a nepředstavují pro své děti žádné riziko, vystaveni stresujícím zásahům,“ uvedl mluvčí kampaně. „Většina Skotů to považuje za nespravedlnost, ne za pozitivní změnu,“ dodal.

Skotsko je první částí Spojeného království, která se rozhodla zakázat tělesné tresty. Do dvou let by se k němu měl ale připojit Wales, který plánuje tělesné tresty zakázat nejpozději do roku 2022. Jako první k tomuto kroku podle BBC přistoupilo v roce 1979 Švédsko, následované o čtyři roky později Finskem. V roce 1989 se třetím státem zakazujícím tělesné tresty stalo Rakousko.

Česká republika patří v Evropské unii mezi jedny z posledních zemí, které nezakázaly tělesné trestání dětí. Zákaz bití a jiného fyzického týrání doporučoval republice Výbor OSN pro práva dítěte, před lety ho navrhoval i stejně zaměřený vládní výbor. V roce 2004 celoevropský zákaz tělesných trestů dětí doporučovalo Parlamentní shromáždění Rady Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované