Hlavní obsah

Skotsko znovu skloňuje svou nezávislost, chce nové referendum

Skotsko chce druhé referendum o nezávislosti.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová požádá co nejdříve parlament o projednání svého návrhu na plebiscit. Jde o reakci na brexit.

Článek

„Když nás můžou ignorovat v takových věcech, jako je EU a jednotný trh, můžou náš hlas ignorovat ohledně čehokoliv,” uvedla v pondělí šéfka Skotské národní strany a první skotská ministryně Nicola Sturgeonová.

V nejbližší době chce požádat skotský parlament, aby projednal její návrh o druhém referendu o nezávislosti. Jde podle ní o reakci na brexit. Při loňském hlasování o odchodu z Unie bylo proti 62 procent obyvatel Skotska.

Skotsko bude mít na vybranou.

Referendum chce Sturgeonová uspořádat na konci roku 2018, případně na začátku roku 2019, až budou jasné podmínky brexitu.

Britská premiérka Theresa Mayová už několikrát zdůraznila, že si referendum ve Skotsku nepřeje. Předchozí hlasování Skotů v roce 2014 tamní separatisté prohráli - pro odtržení se od Spojeného království hlasovalo 45 procent Skotů.

Nepříliš příznivou odezvu čerstvý krok Edinburghu vzbudil v Bruselu. Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas vzkázal, že pokud by se Skotsko osamostatnilo, stejně by nezůstalo členem Unie, když Británie odchází. Muselo by znovu zažádat o přijetí do EU.

Reklama

Doporučované