Hlavní obsah

Skotský parlament a brexit. Zastavit ho nemůže, hodně zkomplikovat nejspíš ano…

Komentář Jiřího Hoška o další trhlině v brexitu.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

aktualizováno •

V poměru 93 hlasů ku 30 odmítli poslanci regionálního skotského parlamentu takzvaný EU Withdrawal Bill, hlavní kus legislativy týkající se odchodu Spojeného království z Evropské unie. Holyrood, tedy zákonodárný sbor v Edinburghu, sice nemá právo tuto klíčovou normu vetovat, jeho rezolutní „ne” přesto podle britských médií přiblížilo zemi ústavní krizi. Tuhle konkrétní situaci totiž Spojené království ještě nezažilo.

Článek

Skotští zákonodárci oficiálně argumentují tím, že zákon o odchodu Británie z EU přinese osekání pravomocí devolvovaných parlamentů, včetně právě toho skotského. Mezi řádky ale lze logicky vyčíst pokračující odpor vůči brexitu. Něco takového se přitom dá pochopit, protože ve Skotsku se v referendu v červnu 2016 hlasovalo v poměru 62 ku 38 procentům ve prospěch setrvání v Unii. Proti EU Withdrawal Bill se kromě vládnoucích nacionalistů ze Skotské národní strany (SNP) postavili Zelení, liberální demokraté i poslanci skotské odnože Labour Party. Na opačné straně barikády zůstali jen skotští konzervativci.

Z britské vlády zaznívá, že kabinet Theresy Mayové na svých záměrech nic nezmění a že hodlá pokračovat ve snaze protlačit zákon běžným schvalovacím procesem. Jak jsme už naznačili, obě komory westminsterského parlamentu mají pravomoc uvést normu v platnost bez souhlasu skotského zákonodárného sboru. Potíž je v tom, že se něco takového ještě nikdy nestalo. Pro ministerskou předsedkyni se nabízí řešení v podobě „uchlácholení” Skotů nabídkou dalších ústupků a pravomocí. Naopak tvrdý postup by mohl skotské první ministryni Nicole Sturgeonové poskytnout tolik žádanou „munici” pro uspořádání dalšího referenda o skotské nezávislosti. Zachování územní celistvosti je přitom jednou z ústředních obav týkajících se dopadů brexitu. O klíčovém zákonu EU Withdrawal Bill se mělo hlasovat už v řádu týdnů a premiérka Mayová tak moc času na dosažení kompromisu nemá.

Britská a skotská vláda jsou spolu na kordy od okamžiku, kdy se rozhodlo o odchodu Británie z EU. Skotové nesouhlasí s brexitem jako takovým a hlavně se děsí způsobu přerozdělení 24 klíčových unijních pravomocí (od kvót na rybolov po zemědělské subvence), které se v příštích měsících a letech vrátí z Bruselu do Londýna. Kabinet Theresy Mayové nabízí Skotům v této otázce konzultace. Nicola Sturgeonová ale vzkazuje, že je to pro Skotsko málo. Atmosféra tedy dohodě příliš nenasvědčuje. Dalším důležitým milníkem, který spolurozhodne o finální podobě brexitu (vyjednávání s EU se od března prakticky nehnulo z místa), bude červencový verdikt britského nejvyššího soudu. Ten rozhodne o tom, jaké pravomoci ohledně brexitu vlastně skotský regionální parlament může mít.

Reklama

Doporučované