Hlavní obsah

Skrillex jako repelent: Vědci objevili potenciál dubstepu odpuzovat komáry

Skrillexova skladba Scary Monsters and Nice Sprites odpuzuje komáry.Video: Marek Martinovský, Wikimedia, Shutterstock.com

 

Reklama

Svědivé komáří štípance jsou asi tou nejméně příjemnou součástí teplých letních měsíců. V chudších zemích světa pak představují každodenní realitu, která ohrožuje životy milionů lidí, komáři totiž přenášejí řadu nebezpečných nemocí, jimž ročně podlehnou tisíce lidí.

Článek

Vědci nyní zřejmě přišli na nový způsob, jak se tohoto otravného hmyzu zbavit, a to bez použití repelentů nebo moskytiér.

Je jím DJ Skrillex, konkrétně jedna z jeho dubstepových skladeb. Uvádějí to přírodovědci v akademickém časopise Acta Tropica. Badatelé vycházeli z předpokladu, že zvuk je klíčový pro reprodukci, přežití a udržení populace velkého množství zvířat.

„Nízkofrekvenční vibrace usnadňují sexuální interakce, zatímco hluk narušuje přijímání signálů od hostitelů a dalších členů druhu,” uvádí studie. Vědci si proto pro experiment vybrali Skrillexovu skladbu Scary Monsters and Nice Sprites, a to proto, že právě v této písni, oceněné cenou Grammy, se vysoké a nízké frekvence velmi často střídají.

Vědci vystavili zvuku samičky druhu komára tropického, který přenáší závažná onemocnění jako malárie, žlutá zimnice nebo horečka dengue.

A předpoklady vědců se potvrdily: samičky později útočily na hostitele, a dokonce měly menší chuť se pářit než komáři, kteří dubstep „neposlouchali“.

Zjištění, že podobná hudba „může zdržet útoky, redukovat sání krve a narušit páření“, tak podle výzkumníků přináší nové možnosti při použití zvuku jako prostředku ochrany před tímto dotěrným hmyzem.

Reklama

Související témata:

Doporučované