Hlavní obsah

Skripal mohl být otráven už ve svém domě. Rusko žádá Británii o pomoc při vyšetřování otravy jeho dcery

Britští policisté zjistili nejvyšší koncentraci Novičoku u Skripalových dveří.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Bývalý ruský agent a jeho dcera byli otráveni jedem Novičok na začátku měsíce. Jejich stav je kritický. Pokud přežijí, nejspíš budou do konce života invalidní.

Článek

Podle nejnovějších informací otrávený ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera poprvé přišli do styku s nervovou látkou už v jejich domě. Konkrétně se jednalo o domovní dveře. Uvádí to server BBC s odkazem na vyjádření policie.

V reakci na otravu bývalého ruského agenta a jeho dcery v jižní Anglii hovořil americký prezident Donald Trump telefonicky s britskou premiérkou Theresou Mayovou o řetězovém vyhoštění ruských diplomatů. Oznámil to Bílý dům. Británie z útoku na Skripala obvinila Rusko, které ale odpovědnost odmítá.

„Oba lídři se shodli na významu odstranění ruské sítě špionů ve Spojeném království a Spojených státech, aby bylo možné omezit tajné ruské aktivity a předejít na jejich území budoucím útokům chemickými zbraněmi,“ citovala agentura Reuters prohlášení Bílého domu.

Ruské ministerstvo zahraničí navrhne Kremlu zavřít americký konzulát v Petrohradu v odvetě za uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Napsal to ve čtvrtek ruský list Izvestija. Uzavření ruského zastoupení v Seattlu nařídil počátkem týdne Bílý dům spolu s vyhoštěním 60 ruských diplomatů v reakci na kauzu otráveného ruského agenta Sergeje Skripala v Británii.

Rusko chce vyšetřit otravu Skripalové

Moskva mezitím požádala Londýn o právní pomoc při vyšetřování případu. Ruské vyšetřovatele zajímají podle agentury Interfax především okolnosti otrávení Skripalovy dcery Julije. Vyžádali si proto kopii vyšetřovacího spisu a zdravotní dokumentace. Rusové, kteří se o Juliji Skripalovou zajímají údajně kvůli jejímu ruskému občanství, si přitom opakovaně stěžují na nedostatečnou spolupráci ze strany britské policie.

Řada evropských zemí, ale také USA, Kanada, Austrálie nebo NATO v rámci solidarity s Británií vyhostily některé ruské diplomaty, celkem své působiště v zahraničí musí opustit okolo 150 pracovníků ruských zastupitelských úřadů. Česko vypovědělo tři ruské diplomaty. Mnohé státy o vypovězených Rusech hovoří jako o příslušnících tajných služeb či špionech.

Reklama

Doporučované