Hlavní obsah

Škromach s Dienstbierem se vrací, ČSSD staví do voleb někdejší taháky

Foto: ČTK

Zdeněk Škromach a Jiří Dienstbier chtějí znovu kandidovat do Sněmovny.

Reklama

Sociální demokraté vybírají nové vedení strany i tváře kandidátek. O Sněmovnu se chtějí utkat i někdejší hvězdy ČSSD Zdeněk Škromach a Jiří Dienstbier.

Článek

V ČSSD v současnosti vrcholí krajské konference, kde regionální špičky rozhodují o podobě kandidátek pro nadcházející sněmovní volby i o tom, kdo je volbami provede jako jejich stranický předseda.

V úterý pozdě večer rozhodla o svých prioritách jihomoravská stranická buňka. Mezi straníky potvrzenými na kandidátce je i někdejší hvězda a dlouholetý místopředseda strany Zdeněk Škromach. Seznam Zprávám to potvrdil předseda ČSSD na jižní Moravě Břetislav Štefan.

Někdejší výrazná tvář sociální demokracie je až na jedenáctém místě. To je při současných preferencích těžko volitelné, Škromach by ale mohl spolustraníky přeskákat. „Jde mi spíš o to, pomoci straně,“ vysvětloval svou kandidaturu Škromach ještě před úterním jednáním. Nominaci měl od svých hodonínských kolegů.

Škromach se z vysoké politiky stáhl po neúspěšných volbách do Senátu v roce 2016 a působil jen jako poradce současné ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Jižní Morava je region, ze kterého se v minulosti rekrutovaly klíčové osobnosti sociální demokracie jako Bohuslav Sobotka nebo Michal Hašek. Nyní je ve Sněmovně zastupuje Hamáčkova stranická dvojka a někdejší primátor Brna Roman Onderka a exministryně školství Kateřina Valachová (ta ovšem ve sněmovních volbách v roce 2017 získala mandát na kandidátce středočeské ČSSD).

Oba by rádi své poslanecké mandáty obhájili. Jenže zatímco Valachovou straníci dali na třetí místo, Onderka se ocitl úplně mimo kandidátku. Delegáti konference jej dali na místo posledního náhradníka – voliči by jej mohli volit až v případě, že tři jeho kolegové ještě před volbami odstoupí. Nicméně zasáhnout do kandidátky může ještě centrální vedení strany.

„Je potřeba zkusit to jinak. Na jižní Moravě se říká, že nemá cenu přepřahat spřežení, pokud dobře táhne. Ale současné vedení to dotáhlo ke 3,5 procenta, tak je asi nejvyšší čas přepřahat,“ komentoval Onderkovo umístění šéf jihomoravské ČSSD Štefan.

Jedničkou kandidátky je právě Štefan, který v současnosti působí jako starosta Brna-Líšně. Straníci ho pak vysokým počtem hlasů nominovali i na předsedu celé partaje, případně i na prvního místopředsedu. Další nominaci – tentokrát na běžného místopředsedu – zde získal Michal Šmarda.

Již zmiňovaný Zdeněk Škromach není jediné zvučné jméno z dob, kdy socialisté byli nejsilnější stranou, které lze na letošních kandidátkách očekávat. Paradoxně jde o jeho někdejší názorový protipól – Jiřího Dienstbiera.

Někdejší místopředseda strany a kandidát socialistů na prezidenta v první přímé volbě loni vypadl ze Senátu. Nyní ho do sněmovních voleb nominovala jeho domovská Praha 2. „Nominaci z konference mám a neodmítl jsem ji. Líbí se mi projekt se Zelenými a rád bych se ho účastnil,“ řekl Seznam Zprávám Dienstbier.

Připomíná, že pražská kandidátka při současných preferencích bude bojovat jen o jedno místo, lídrem by měl být ministr zahraničí a Hamáčkův sjezdový vyzyvatel Tomáš Petříček. „Není to tedy pro mne primárně o zvolení, ale spíš účast na projektu, který mi přijde zajímavý,“ dodal.

Současný šéf pražských socialistů Petr Pavlík s Dienstbierem počítá zhruba v první pětce, jenže Pavlíkovi končí mandát předsedy a jeho pozice v partaji je nyní velice slabá. „S jeho kandidaturou počítám určitě, měl by být na předním místě, ale je otázka, jestli já o tom ještě budu rozhodovat,“ řekl Seznam Zprávám Pavlík. Podle něj je Dienstbier jeden z nejznámějších volitelných sociálních demokratů v hlavním městě vůbec.

Jako výhodu vidí i to, že Dienstbier byl od začátku proti účasti ČSSD v Babišově kabinetu a podle Pavlíka může i tento postoj, který se za celé volební období nezměnil, u voličů získat sympatie.

O konečném startovacím místě Jiřího Dienstbiera pro letošní volby se pak bude rozhodovat nejdříve ve čtvrtek, kdy se online sejdou socialisté v hlavním městě. Podle předběžných informací to ale vypadá, že pražská ČSSD jen zvolí delegáty na sjezd, zbytek odloží až po sjezdu, který má proběhnout 9. a 10. dubna.

Důvod je veskrze praktický – čeká se, jak uspěje Tomáš Petříček v souboji o vedení celé partaje s Janem Hamáčkem. Pokud by neuspěl, je zde ještě místo předsedy pražské stranické buňky, o kterém se má letos rovněž rozhodovat.

Reklama

Doporučované