Hlavní obsah

Skrytá kamera doložila, jakému sexuálnímu obtěžování čelí ženy na ulicích

Svět bez obalu: Sexuální násilí vůči ženám v Íránu roste. Nepomáhají ani přísnější zákony.Video: RFE/RL

 

Reklama

Sexuální násilí vůči ženám v Íránu roste. Fyzické a i slovní obtěžování žen je v Íránu nezákonné, oběti však mohou jen málokdy takový čin prokázat. Nepomáhají ani přísnější zákony.

Článek

Řada íránských žen tvrdí, že čelí v ulicích svých měst častému sexuálnímu obtěžování od mužů. Aktivisté ve městě Mašhad zaznamenaly takovéto scény i na skrytou kameru. Tyto záběry prý ale ukazují pouze malou část toho, co prý musí ženy v Íránu snášet.

„V této části města se žádná z nás necítí bezpečně, a to ani ve dne. Je tu spousta drogově závislých. Policie přijde a zase odejde, ale nedělá dost. V zimě se většina žen neodváží opustit svůj domov po čtvrté páté hodině odpoledne. Není to tu bezpečné a nikdo to neřeší,“ říká jedna z obyvatelek Teheránu.

Aktivisté dokládají, že v posledních letech přibývá na ulicích íránských měst i násilných trestných činů vůči ženám.

„Většina z nás raději zůstává doma, protože si není jistá, jestli by se ve zdraví vrátila, jestli by nedošlo k nějakému přepadení. Dochází zde často k loupežím a útokům nožem. Byla jsem venku s dcerou, když nějaký muž přepadl kolemjdoucí ženu a ukradl ji kabelku. Došlo k tomu v sousední čtvrti.“

Vzhledem k rostoucímu počtu incidentů schválila íránská vláda z kraje letošního roku návrh zákona, podle něhož jsou akce, které způsobí ženám nějakou fyzickou nebo i psychickou újmu, trestným činem. Zákon také předpokládá vznik speciální policejní jednotky, která by měla nad bezpečností íránských žen dohlížet.

Tento zákon ale podle řady lidskoprávních organizací nedokáže řešit trestné činy, jakými je třeba znásilnění v rodině nebo dětská manželství.

Návrh zákona teď čeká v parlamentu na schválení. Íránským ženám nezbývá nic jiného než doufat, že se tím v jejich životě alespoň něco změní k lepšímu.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované