Hlavní obsah

Skrytá válka taxikářů proti Uberu. Video ukazuje, jak do ní zatáhli policii

Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Taxikáři zavolají nechtěnou konkurenci a pak na jejího řidiče pošlou policisty. Na videu uvidíte, jak to dopadne.

Článek

Taxikáři v Praze už dlouhou dobu vedou bitvu s řidiči společnosti Uber, kterým mají za zlé, že vozí zákazníky, aniž splnili zákonem předepsané podmínky taxislužby.

Kromě už dobře známých protestů v centru Prahy,  jeden z nich je připraven i na čtvrtek, vedou s Uberem boj, který veřejnost nevidí. Princip je prostý: taxikář si přivolá jako zákazník řidiče Uberu a pak na stejné místo přivolá policisty. U nich se dožaduje, aby zasáhli.

Redakce Seznamu má k dispozici video pořízené mobilním telefonem, na němž je závěr takové akce zachycen.

Na videu je vidět, jak taxikář požaduje, ať policejní hlídka zakročí.

„Proč nezakročíte, je to černý podnikatel,“ křičí jeden z taxikářů na policistu. Ten odpovídá, že se s taxikářem nemá o čem bavit a že je vše v pořádku.

Taxikáři Seznamu řekli, že na řidiče Uberu zavolá policii většinou celá skupina, která poté požaduje řešení situace. Mluví o tom, že takové akce podnikají dlouhodobě, a říkají, že takových případů už připravili více než stovku.

I když se to taxikářům nelíbí, pro policii není jednoduché takovou věc na místě vyřešit.

„Jak je vidět na videu, policisté situaci prověřili a nezjistili cokoliv protiprávního, a proto z místa odjeli,“ říká mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Policisté vždy musí respektovat zákon. Ten říká: konejme ve chvíli, kdy zjistíme okolnosti nasvědčující čemukoliv protiprávnímu. V tomto případě musí policisté zjistit, zda se skutečně jedná o přepravu za úplatu, zda se jedná o objednanou, nebo nahodilou službu,“ uvedl.

I městská policie v Praze má zkušenosti s tím, že jsou její lidé voláni k případu, kdy jim je nahlášena nelegální taxislužba.

„Strážníci ze specializované skupiny TAXI evidují průměrně dvě oznámení na nelegální taxislužbu za jednu směnu. Někdy je to více, někdy méně. Týká se to zejména nočních směn. Na ‚běžné taxikáře‘ tato oznámení v poslední době moc nemáme,“ napsala v e-mailu mluvčí městské policie v Praze Irena Seifertová.

Mluvčí společnosti Uber Miroslava Jozová konkrétní případy nekomentovala, Seznamu v e-mailu napsala, jaké mají řidiči Uberu možnosti.

„Našim řidičům poskytujeme veškerou podporu, kterou potřebují. Mohou se na nás obrátit přímo v aplikaci nebo nás navštívit v centru pro řidiče. I tímto způsobem chceme zajistit co nejlepší službu už téměř 300 000 cestujících v Praze,“ uvedla Jozová.

Taxikáři budou ve čtvrtek znovu protestovat proti službám typu Uber. Sejdou se na Strahově. Zda vyjedou na protestní jízdu městem a kudy, rozhodnou na místě. Taxikáři několik týdnů protestují proti řidičům jezdícím pro společnosti Uber či Taxify, kteří nemusí mít například taxametr ani označené vozidlo. Podle taxikářů není potřeba vládou chystaná novela zákona, stačí prý, aby stát vymáhal dodržování současného zákona. V Praze je přes 8 tisíc taxikářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované