Hlavní obsah

Skrytý byznys ministra zdravotnictví: desítky milionů za „kosmetické služby“

Milionové podnikání ministra Petra Arenbergera, které nevede v majetkovém přiznání.Video: Televize Seznam

 

Reklama

Petr Arenberger inkasoval podle zdrojů TV Seznam miliony korun za klinické studie nových léků, které nevykázal ve svých majetkových přiznáních. Studie prováděl na živnostenský list jako kosmetické služby, což podle zákona nemůže.

Článek

V nenápadném domě v Bolzanově ulici nedaleko pražského hlavního nádraží sídlí kožní ordinace, kterou už dvacet let provozuje profesor Petr Arenberger, současný ministr zdravotnictví. Objednat se u tamních specialistů je ale prakticky nemožné.

„My máme více méně jen studijní pacienty, zařazené do nějaké studie s diagnózou, na které máme ty studie. To je atopický ekzém, dermatitida, onychomykóza…,“ říká na telefonický dotaz recepční sanatoria.

Foto: Televize Seznam

Budova, ve které sídlí Sanatorium profesora Petra Arenbergera. Jde o byt uvnitř budovy.

Soukromá Arenbergerova ordinace se zaměřuje na klinické testy nových léčiv. Ty si u nemocnic a specialistů objednávají farmaceutické firmy. Podle zdrojů Televize Seznam se za jednoho pacienta v klinické studii platí mezi 150 a 200 tisíci korunami.

Z databáze Státního úřadu pro kontrolu léčiv vyplývá, že Arenbergerovo sanatorium se v posledních třech letech zapojilo do 38 studií. Počet pacientů, kteří se těchto studií účastnili, není z veřejných zdrojů možné zjistit. Kdyby jich bylo v průměru pět, profesor Arenberger by za poslední tři roky inkasoval přes 30 milionů korun.

Nevykázané miliony

Tyto příjmy měl Arenberger vykázat v majetkových přiznáních, která musí podávat jako člen vedení vinohradské nemocnice. Od roku 2001 vede tamní kožní kliniku a o rok později se stal náměstkem pro vědu a výzkum. K 1. říjnu 2019 byl jmenován ředitelem.

V celkem šesti oznámeních, která podal od roku 2017, ale jako vedlejší činnost uvádí pouze úvazek na lékařské fakultě a živnost v oboru kosmetické služby. V rozporu se zákonem o střetu zájmů v nich ale příjmy za klinické studie neuvádí.

Foto: Televize Seznam

Majetkové přiznání Petra Arenbergera, kde uvádí, že příjmy z živnosti nemá.

„Veřejný funkcionář je povinen oznamovat jakékoliv peněžité příjmy nebo jiné majetkové výhody, které v průběhu výkonu funkce v oznamovacím období nabyl,“ popisuje vedoucí odboru střetu zájmů a boje proti korupci Ministerstva spravedlnosti Jiří Kapras. „To se týká i příjmů z podnikatelské činnosti, příjmů z účasti na podnikající právnické osobě i ze živností,“ dodává.

Na dotaz ohledně výše příjmů z klinických hodnocení ministr Arenberger neodpověděl. Bez reakce nechal i dotaz, proč zmíněné příjmy neuvádí v majetkových přiznáních.

Klinické studie jako kosmetické služby

Přestože v dokumentech klinických studií je jako zdravotnické zařízení, kde testy probíhají, nejčastěji uváděno Sanatorium profesora Arenbergera, ten je ve skutečnosti provádí jako živnostník poskytující kosmetické služby.

„Klinická hodnocení jsem řešil v rámci vědecké činnosti, a to v souladu se živnostenským oprávněním,“ uvedl na dotaz Televize Seznam ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Klinické studie ale navíc není možné provádět jako kosmetické služby.

Podle mluvčí Úřadu pro kontrolu léčiv Kláry Brunclíkové lékař nemůže klinické hodnocení léčivých přípravků poskytovat jako kosmetické služby. „Jedná se o léčbu, prevenci či diagnostiku, tedy o zdravotní služby. Zároveň pak živnostenský zákon přímo stanovuje, že činnost lékařů při poskytování zdravotních služeb není živností,“ uvádí Brunclíková.

V nemocnici méně, u Arenbergera víc

Profesor Arenberger se klinickým studiím soukromě věnuje nejméně od roku 2004. Jejich počet ale výrazně narostl až v posledních třech letech. Zatímco v roce 2016 neprovedlo Arenbergerovo Sanatorium žádnou klinickou studii, o dva roky později jich už bylo 11 a v roce 2019 15. Právě v tomto roce se stal Arenberger ředitelem vinohradské nemocnice. Té naopak v tomto období studie v oboru dermatologie začaly ubývat. Vývoj je vidět v grafu.

Foto: Televize Seznam

Klinické studie Sanatoria Petra Arenbergera

Ministr Arenberger pokles vysvětluje dlouhodobým úbytkem zájmu zadavatelů o klinická hodnocení z oblasti dermatoonkologie. Ve své soukromé praxi pak prováděl takové studie, které by se vinohradské nemocnici prý nevyplatily.

„V mé ordinaci jsou realizována klinická hodnocení, která by ve vztahu k Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nebyla rentabilní, neboť do těchto klinických hodnocení je zařazeno vždy velmi malé množství subjektů,“ uvádí Arenberger.

Podle opozičního poslance a lékaře Vlastimila Válka je ale takový postup krajně neobvyklý. „Že byste měl současně soukromou praxi, která by ty studie dělala a nedělala by je ta nemocnice, a byl jste ředitel nebo ředitelka té nemocnice, to je extrémní. Já jsem se s ničím takovým nikdy nesetkal,“ říká Válek (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Doporučované