Hlavní obsah

Skupina europoslanců bojuje za zákaz klecových chovů. V EU v nich žije 300 milionů zvířat

Česká republika zatím k zákazu klecového chovu nepřistoupila.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedním z členů pracovní skupiny je i český europoslanec Jiří Pospíšil. Podle něj je nutné na evropské úrovni prosadit novou legislativu týkající se klecových chovů.

Článek

Dvacetičlenná pracovní skupina europoslanců se snaží prosadit zákaz klecových chovů. Součástí iniciativy je petice, skrze kterou chtějí europoslanci získat milion podpisů. Věcí by se potom zabýval Evropský parlament a Evropská komise, která by mohla navrhnout novou právní úpravu zakazující klecové chovy v celé Evropské unii.

„Usiluji o to, aby se problematikou klecových chovů na podzim zabývala Evropská komise a Evropský parlament. Je nezbytné, aby byla na evropské úrovni přijata nová legislativa, která chov slepic, králíků a dalších zvířat v takto tristních podmínkách ukončí,“ říká Jiří Pospíšil, europoslanec a předseda strany TOP 09, který je jedním z členů pracovní skupiny.

Podmínky klecového chovu v podniku Druko Střížov zachytil jeden z dílů pořadu Obzor. Video: Seznam Zprávy

Na území EU žije v klecových chovech přibližně 300 milionů zvířat. V České republice jde z 87 % o slepice, dále pak o králíky, prasnice, husy a kachny. Slepice mají v těchto chovech prostor o velikosti listu A4. Kvůli nedostatku pohybu pak dochází k řídnutí kostí, zakrnění a také k izolaci zvířat, které jsou ve volné přírodě sociální.

Řada západoevropských zemí už klecové chovy zakázala, Česká republika se k nim zatím nepřipojila. Z průzkumu veřejného mínění agentury Median vyplynulo, že zákaz klecových chovů podporují tři čtvrtiny Čechů. Do roku 2025 chce přestat prodávat klecová vejce většina obchodních řetězců v ČR.

V Česku by se zákaz klecových chovů mohl dotknout například společnosti Česká vejce, která patří holdingu Agrofert a sdružuje jedny z největších producentů vajec v Česku. Server Seznam Zprávy v srpnu zveřejnil reportáž z podniku Druko Střížov, který do skupiny patří.

Reklama

Doporučované