Hlavní obsah

Skupina Hudba Praha band pokřtí své debutové album Barevný sny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Skupina Hudba Praha band, vzniklá před šesti lety po rozpadu původní skupiny Hudba Praha, pokřtí své debutové album Barevný sny 17. prosince.

Článek

Kmotrem nahrávky bude v pražském Vagon Music Pub & Clubu lídr kapely Olympic Petr Janda, v jehož studiu Propast album vzniklo. „Bude to poslední příležitost, jak nás v Praze vidět do konce roku,“ řekl v rozhovoru s ČTK zpěvák Zdeněk Hnyk.

Hudba Praha se rozpadla po 33 letech existence v roce 2015, kdy se její členové se rozešli s kytaristou, skladatelem a zpěvákem Michalem Ambrožem, který Hudbu Praha založil v roce 1984 po zákazu legendární Jasné páky.

Na album Hudba Praha band zařadila dvě novinky, které vznikly v uplynulých dvou letech, dvě skladby Barevný sny a Někdo jde bytem, které fanoušci už znají v koncertním provedení, a dvě skladby z repertoáru Jasné páky Nech toho, nech toho a Miláčku, které nebyly nikdy natočené ve studiu. „Než se kapela rozehrála, trvalo to tři roky, kdy jsme odehráli na 150 koncertů. Kvůli pandemii jsme pak rok a půl jsme nehráli, v té době vznikla část materiálu na desku, třeba píseň Zrzka o touze dojít si na pivo v době, kdy byly hospody zavřené,“ uvedl Hnyk.

Všechny písně na albu Barevný sny jsou původní a jejich autory jsou členové kapely s tvůrčí převahou bratrů Bohumila a Vladimíra Zatloukalů. „Chtěli jsme natočit autorské album, abychom se vymanili z playlistu staré Hudby Praha a ukázali, že jsme schopni vytvořit pecky s její atmosférou, ale samozřejmě i svým způsobem jiné, abychom nebyli revivalem sami sebe“ sdělil Vladimír Zatloukal. „Jsem rád, že jsme se tou deskou posunuli někam dál. Nechceme znít moderně, důležitý je nás tradiční zvuk pod heslem rokenrolu nazdar,“ dodal.

Texty písní jsou od různých autorů a odpovídají atmosféře rokenrolu. „Takže zpíváme o rychlých autech, zlobivých holkách a o pivu s nějakým tím nenápadným šťouchnutím do celospolečenských problémů. Taková byla Hudba Praha vždy,“ podotkl Hnyk.

Hudbu Praha založil Ambrož v roce 1984 po zákazu Jasné Páky, která se v článku Nová vlna se starým obsahem v časopise Tribuna ocitla na černé listině. Článek odstartoval perzekuci alternativní české rockové scény, jež zasáhla především představitele punku a nové vlny. Postiženy byly například skupiny Jasná Páka či Pražský výběr. Ambrož kapelu přestavil a použil tehdy hojně používaný trik - soubor přejmenoval. První etapa Hudby Praha se uzavřela v roce 1996. Důvodem bylo přetížení skupiny a sólové projekty jejích členů. Ambrož se věnoval projektu Divoký srdce.

Druhé období zahájil v roce 1999 charitativní Koncert pro Kosovo. Na podzim roku 2006 oslavila kapela označovaná tou dobou Jasná páka/Hudba Praha 25. výročí založení a vstoupila do Beatové síně slávy. Poslední studiové album s názvem De Generace pokřtila Hudba Praha v Paláci Akropolis v roce 2010.

Po rozštěpení Hudby Praha kytarista Vladimír Zatloukal spolu s několika dalšími původními členy včetně svého mladšího bratra Bohumila založil Hudba Praha Band. V sestavě na právě vydaném albu doplňují bratry Zatloukaly a Jiřího Jelínka Jamajka Koblicová a Daniela Litváková-Čelková z původního kapelního složení, a dále frontman Zdeněk Hnyk, Tomáš Stloukal a Jakub Douda.

Reklama

Související témata:

Doporučované