Hlavní obsah

Skupina obyvatel Nymburka usiluje o vybudování lavičky Václava Havla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Skupina obyvatel Nymburka usiluje o vybudování lavičky Václava Havla, od jehož smrti letos uplyne deset let.

Článek

Na pořízení díla vyhlásili veřejnou sbírku, informoval dnes ČTK v tiskové zprávě nymburský zastupitel Jan Ritter (Nymburští demokraté). Lavička by podle předběžných plánů mohla být na obnoveném prostranství Na Rejdišti, kde jsou nově vysázené lípy.

„Bude to velká čest pro naše město připojit se k této myšlence a jsem si jist, že tam budeme s radostí chodit posedět a připomínat si, že dialog a vzájemné naslouchání je potřeba stále rozvíjet,“ uvedl Ritter.

Iniciátoři už začali jednat s vedením města a snaží se získat potřebné peníze, celkem bude výroba lavičky stát kolem 250.000 korun bez DPH.

Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval někdejší velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Záměrem projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu - míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla. První lavička byla instalována v říjnu 2013 v kampusu Georgetownské univerzity ve Washingtonu.

Reklama

Doporučované