Hlavní obsah

Skupina Wohnout nabízí ve svém klipu návod na vnímání umění

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Návod na vnímání hudby, literatury i výtvarných děl nabízí na singlu a v klipu k písni Umění skupina Wohnout. Klip plný animací natočil režisér Michal Skořepa.

Článek

Čtyřčlenná kapela tak představuje první skladbu z připravovaného alba, které bude natáčet na jaře ve studiu Sono pod vedením Milana Cimfeho. Novinkou bude spolupráce s režisérem Skořepou jako producentem. ČTK o tom za kapelu informovala Kateřina Králová.

„Myslím, že nějak zásadně se naše tvorba nemění. Skládáme písničky bez ambicí a psychologického kalkulu. Téma tohoto singlu naráží na trend umění, kdy dáte do galerie kýbl s koštětem a s dobrým PR ho prodáte sběratelům za velké peníze. Ale je to spíše taková ironická sranda, která vznikla z nápadu prodat svůj vlastní odraz na hladině vody,“ uvedl zpěvák a kytarista Wohnoutů Jan Homola.

Kapela Wohnout i přes komplikace, které způsobuje pandemie, fanoušky dál zásobuje obsahem na svých sociálních sítích, kde nabízí videoblogy jednotlivých členů kapely, pravidelně vypouští singly ve formě karaoke nebo předělávky starých hitů do nové podoby.

Skupina vytvořila i tematický hudební playlist pro všechny, kterých se nějakým způsobem dotkla karanténní opatření. Jeho součástí jsou písně, které svým názvem reagují na pandemickou situaci. Lidé tak mohou slyšet písně Vidím to růžově (Mandrage), Výhledově (Mňága a Žďorp) nebo Ztráta imunity (Tři sestry). Loni v květnu kapela Wohnout zahrála na pražském Výstavišti ze scény na střeše. Fanoušci mohli koncert sledovat ze svého auta. Vystoupení mělo název Sraz českých autobohémů inspirovaný hitem Wohnoutu Svaz českých bohémů.

„Na písničce Umění jsme začali dělat už loni na jaře, natočili ji koncem léta a měli se vrhnout na klip. Jenže druhá koronavirová vlna nám po dlouhou dobu neumožňovala natáčet, takže jsme se v listopadu rozhodli udělat jiný scénář,“ podotkl Homola. Při práci na klipu nakonec režisér Skořepa strávil přes 400 hodin u počítače.

Kapelu Wohnout založili v roce 1996 v prostředí skateboardových nadšenců kytaristé Matěj a Jan Homolovi. Sestavu dále tvoří baskytarista Jiří Zemánek a bubeník Fenek Steiner. Debutové album CunDaLla kapele vyšlo v roce 1999. Zatím poslední, deváté album s názvem Miss maringotka nabídli před třemi lety.

Reklama

Doporučované