Hlavní obsah

Skupině Air Bank klesl kvůli krizi čistý zisk o 15 procent na 1,5 miliardy

Ilustrační foto.

Reklama

Skupina Air Bank ohlásila pokles svého zisku o více než patnáct procent na 1,5 miliardy korun. Pokles zisků během pandemie řeší všechny velké banky, které v průměru vykázaly propad o téměř polovinu.

Článek

Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, Benxy a český a slovenský Home Credit, loni vytvořila čistý zisk 1,5 miliardy Kč. To je meziroční pokles o 15,6 procenta. Skupina patří do skupiny PPF, která jedná o jejím spojení s Moneta Money Bank. Zisky klesly kvůli pandemii koronaviru všem velkým bankám, v průměru vykázaly propad o zhruba polovinu.

Skupina získala v roce 2020 téměř 174 tisíc nových klientů, kterých měla 1,23 milionu. Klientela Air Bank a platformy Benxy, která poskytuje službu Zonky, se meziročně rozrostla o 9,6 procenta na 947 tisíc. Celkový čistý objem úvěrů skupiny v roce 2020 dosáhl 56,7 miliardy Kč. Úvěry retailovým klientům tvořily 48,5 miliardy Kč, což je meziroční nárůst o 12 procent.

„Koronavirová pandemie ovlivnila každé odvětví podnikání včetně finančního tím, že omezila poskytování tradičních služeb na pobočkách. Díky digitálnímu prodeji a marketingu skupina své zákazníky obslouží kdekoliv a kdykoliv. Proto jsme dokázali růst i v průběhu pandemie,“ komentoval výsledky generální ředitel Air Bank a člen dozorčí rady Benxy, Home Credit a Home Credit Slovakia Michal Strcula.

Skupina Air Bank si podle něj zachová své zaměření na růst v digitálním sektoru, díky čemuž bude schopna dosáhnout svého cíle přiblížit se do roku 2023 zisku tří miliard korun.

Kombinované výsledky byly připraveny pouze pro informativní účely s ohledem na jednání o možném spojení těchto společností s Monetou. Kombinované výsledky se tak týkají hypotetické situace, kdyby Air Bank, Benxy, Home Credit a Home Credit Slovakia tvořily jednu účetně konsolidovanou skupinu.

Air Bank Benxy, Home Credit a Home Credit Slovakia jsou nepřímo ovládané společností Home Credit Group B.V., která je součástí skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, a to od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. PPF ke konci prvního pololetí 2020 vlastnila aktiva za 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované